Човек е това, с което се храни

Платена публикация

Човек е това, с което се храни
Снимка: netinfo

"Аз съм това, с което се храня", гласи една популярна мисъл. Храната и напитките, които консумираме, определят не само жизнеността на организма ни, но и донякъде самата ни същност, вярват хората. Тук можем да добавим и начина, по който се храним. Бавно, бързо, с уважение към храната или между другото, в приятна компания или сами "на крак“"...

Една особена "психология на трапезата" пък се появява през коледните и новогодишните празници – период, в който времето, а и емоцион алното ни състояние приемат по-различен ход. Празничната трапеза е своеобразен събирателен център и значението, което отдаваме на храната и споделянето й, нараства неколкократно в последните дни от месец декември.

По време на празниците всички писани и неписани правила за балансирано и здравословно хранене се забравят, за да се впуснем в удоволствието на споделената трапеза без угризения.

Какво обаче можем да направим, докато сме на тази изобилна трапеза в приятна компания? Как да облекчим стомаха си и да го предпазим от киселини, които могат да нарушат кратката ни почивка през нощта и да помрачат събитията ни? 

Д-р Анелия Дечева, гастроентеролог в Клиника по Гастроентерология и Пулмология към МБАЛ “Токуда Болница София” съветва следното:

Ограничете консумацията на мазна, пикантна или много сладка храна. За предпочитане е да се насочвате към варени/задушени ястия, скара, леко бланширани зеленчуци. Избягвайте екзотични подправки и заложете на подправки, характерни за региона.

Хранете се бавно.

Забравете самолечението със сода. Содата бикарбонат има бърз ефект, но по-късно предизвивка допълнително увреждане на хранопровода и повторна поява на киселини.

Оставяйте поне 3 часа след вечерята и преди сън.

Избягвайте нощното дояждане, особено със студена храна от хладилника.

* По отношение на алкохола, д-р Анелия Дечева споделя следното: "Виното се понася по-трудно и предизвиква киселини, защото все пак съдържа винена киселина и танини. Бирата е газирана напитка и съдържа консерванти. По принцип пациентите споделят, че мастиката облекчава киселините им.

Като цяло концентрираният алкохол се понася по-добре от виното и бирата, но той се употребява в България с повече салати и по-мазна храна и ядки, което също води до оплаквания." Разбира се, жизненоважното условие е алкохолът да бъде в умерени количества и да се отпива като само се "вкусва", "дегустира".

* При вече усетени киселини, използвайте антиацидни средства или натриев алгинат. Предимството на натриевия алгинат е, че образува защитен слой над стомаха и пречи на връщането на храна в хранопровода, което всъщност е причината за поява на киселини. Важно е да се знае, че натриевият алгинат се приема в края на вечерята и след това не трябва да се приема храна или напитки.

* Отделяйте време за движение и танци по време на празничната трапеза.

Посъветвайте се със специалист, ако киселините се появяват често и влошават ежедневието ви.

С тези няколко лесни правила ще спомогнем избягването на киселини в стомаха и ще си осигурим комфорт, за да се насладим на празничните преживявания.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти