Вдъхновени от Индия: естествените съставки в козметиката

Вдъхновени от Индия: естествените съставки в козметиката
Снимка: Thinkstock

Красотата на индийските жени е всепризната в целия свят. Не е случайно, че короната на Мис Свят е красяла главите на цели 5 дами от Индия. (Само Венецуела може да се похвали с повече световни кралици на красотата – с една повече от Индия.)

Естествената си красота индийките поддържат и чрез местната култура и традиции в аюрведа.

Знанието за живота (както е преводът на „аюрведа” от санскрит), донесено още от древността, дава разбиране за фините закони на природата, които влияят върху физиката ни и заобикалящата ни среда. То обединява елементите в природата и ги използва за опазване на здравето и живота, залягайки в основата на медицинските, а оттам и на козметичните практики в Индия.

Аюрведа козметиката залага на изцяло натурални природни съставки.

Освен широко използваните и у нас роза, бадеми, луфа, алое вера и други, индийските масла, кремове, маски, ексфолианти, тонизатори, сапуни и шампоани, се правят и от шафран, куркума, нийм, тулси и от особено почитаното в Индия - не само заради аромата, но и заради успокояващите му свойства - сандалово дърво.

Често, дори достъпните за повечето касти гелове за лице, ексфолианти и лосиони за тяло, включват люспи от чисто 24-каратово злато.

Най-разпознаваем от декоративната козметика е индийският въглен – каял (kajal) или коол (kohl). Няма индийка, която не очертава очите си с черно. Подобно на очна линия, но много по-трайно средство за магнетичен екзотичен поглед, прахообразният коол или мазният каял се използват и за лечение и успокояване на очите. Дори се препоръчва да се нанася вътре в клепача и вечер преди лягане. Много често може да се срещнат и мъже с очертани очи.

А бебетата и малките деца на суеверни родители задължително се „гримират” с каял, за да бъдат страшни и да плашат демоните.

Индийците – и жени, и мъже – могат да се похвалят и с прекрасни гъсти, здрави коси. Ежедневната грижа за тях придава лъскавина, здравина и обем. Лосионите и маските за коса се правят от букет от билки, най-често шикакай, амла, брахми, рийта, нийм, арника, хибискус. Различните комбинации допринасят за подхранване, бърз растеж и дори за предотвратяване на преждевременното побеляване. А сикхите, чиято религия им забранява да подстригват косите, мустаците и брадите си, полагат същата грижа и за лицевите си косми.

С изцяло естествени съставки се правят и праховете гулал, които се използват по време на Холи фестивала в Индия.

Същите прахове се ползват и у нас, за Фестивал на цветовете, който ще се проведе на 20 юни, в откритото пространство пред Арена Армеец, София. Не е задължително да отидете на събитието гримирани в инди стил, защото едно е сигурно - ще се върнете от него напълно "оцветени".

Автор: Виктория Богданова

Виж още: Мода, вдъхновена от Индия

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти