За свободата

Милена Златкова
Снимка: TV7

Милена Златкова

Всеки човек иска да е свободен или поне да си мисли, че е такъв. В тълковния речник пише, че свободата е: "отсъствие на ограничения, възможност за човек или друго същество да проявява волята си". Често се сещам за една мисъл: "Човек живее в пълна свобода, но трябва да го водиш много внимателно, за да не чува звукът на своите вериги."

Има два вида свобода. Едната е относителна. Защото винаги имаме нещо, с което да се съобразяваме, някави рамки, вътрешни и външни, светски и религиозни. Най-важно, вярвам, е във всеки момент да имаме право на избор. Другият вид свобода е абсолютна.

"...ама после шест дена се мия.
И тийнейджър обичам със пъпки
Наркоман със гащи на кръпки
Напоследък май обичам всички
Но ме конкурират супертъпи пички
Нито Кант са чели, ни Волтер
А пък от Сенека няма си хабер".

Хората, уви, доста изпростяха. И не, като изказ, а като съдържание. "Мръсни думи няма, има мръсни души", нали така? Лесно се заблуждаваме, но още по-лесно вадим претенции. От стихосбирката с „писоарна лирика” на Андрей Слабаков (първият ми гост за сезона), има какво още да прочетем.  Но дали ще ни стиска да открием себе си там?

Животът е като чудна, но сложна мозайка. Важно за всеки е да подреди частите така, че да се получи идеалната комбинация . Любовта, щастието, приятелството и свободата са неща, без които не можем. Най-свободна и най-щастлива съм се чувствала точно тогава, когато отстрани е изглеждало, че съм впрегната в адска машина на трудност и несигурност. Най-обичана също. Когато човек има приятелско рамо, на което да се опре и се чувства обичан, тогава живота му има смисъл, има любими същества, за които да се бори и жертва. Способен е да се прескочи и усъвършенства. Любовта , която Бог ни е дал, се гради на доброто, вярата, смирението. Не вярвам, че оправданието "всички са пошли, не мога да съм друг" е истинско.

Поздрави!

Пишете на Милена на edna@netinfocompany.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти