Върховната женска слепота

Рут Колева
Снимка: Личен архив

Рут Колева

Лили беше на двайсет и три години, когато се запозна с Кирил. Тя беше слушала за него от много нейни приятели, знаеше за репутацията му сред жените и първоначално нямаше никакво намерение да се занимава с него. Лили не само не го харесваше, а дори изпитваше неприязън към неговата особа...  първоначално.

Кирил е от онези хора, които винаги искат внимание, няма значение дали е в работна, приятелска или абсолютно непозната среда, той жадува да бъде в центъра на всичко, което се случва. Познава всички, навсякъде. Бил е с половината жени, които са около мен, а немалка част от другата половина сигурно биха искали да бъдат с него. Кирил не е красив, не е и хубав, лично аз дори не бих го нарекла "чаровен", но в него, може би, има някаква магия, обаяние… или просто е свръхнастоятелен и успява да пречупи и най-силната женска свенливост. Виждала съм да го прави... много пъти.

С Кирил сме приятели от много години. Работихме заедно по един изключително интересен проект, който, за жалост, така и не осъществихме поради ред небивали обстоятелства. Запознах се с него, когато бях на 16 и някак си той винаги се е държал с мен като по-големия ми брат. Това, разбира се, не му е пречело в заведение, на няколко питиета, да ми подмята закачки и флиртуващи погледи, но все пак, познавайки доста добре хищните му тактики с жените, с мен така и не му се получи...

С Лили обаче по някакъв странен и изключителен начин любовният му етюд беше успешен. Казвам странен начин, не защото актьорските му умения принципно не работят, невероятното беше, че проработиха точно при нея. Тя е един от най-високо интелигентните хора, които съм срещала. Красива, точна, отговорна, с невероятно чувство за хумор, проницателна и доста сетивна. Лили е най-прекрасният човек, който познавам. Освен това никога не е била (и надали някога ще бъде) от онзи тип, по-освободени дами. Тя е невероятно избирателна и за момент наистина вярвах, че тя ще бъде жената, която ще промени нрава на Кирил, и тя го вярваше, много дълго време.

Изневерите...
В общи линии той започна още от самото начало. Още от първите месеци... или дали не бяха седмици?  Знаех за една-две случки, но не бях абсолютно сигурна, а и се надявах, че тя сама ще се отдръпне. След пет месеца, когато нещата между тях двамата наистина започнаха да стават по-сериозни, се случи нещо много нелепо. Докато една прохладна вечер двете с Лили се разхождахме, срещнахме момиче, което аз познавам от общия ни проект с Кирил, момиче, за което Лили знаеше, че е "една от многото му" (без значение дали е разбрала чрез негово признание, случаен есемес или професионално разследване, дълбоко в дебрите на фейсбук). Абсурдното в случая беше, че младата девойка и нашият играч се познават от два месеца, тьй като аз лично ги запознах. Не ни е трудно да вържем елементите в картинката, нали?
Тогава Кирил приложи най-изтънчената манипулация, която един неверен мъж може да измисли.

Накара я да се чувства виновна. За нещо, което той е направил. Накара я да повярва, че нейната ревност е предизвикала случилото се, и че той просто е бил неволна жертва на случаен секс с почти непозната.

Браво! Оскар!

Разбира се, осъзнавайки, че номерът е минал, той го повтори. Десетки пъти. До степента, в която влюбеното женско сърце отказа да чуе и види явни факти, не пожела да чуе думите на приятелите си, камо ли само да потърси истината, че верността - обещавана през годините, е просто една измама на човек, жадуващ за внимание. Приятелите сами се отказаха да говорят. Есемесите и съобщенията по социалните мрежи изчезваха безследно, а нехайно неизтритите такива бяха обяснявани като "стари" и „това са просто някакви непознати”... И Лили вярваше, до последно, че всичко е базирано просто на "слава от едно време", и че някакви непознати без да искат му пишат. А приятелите?... Те "си нямат друга работа".

Безумното?
Кирил, дълбоко в себе си, силно обичаше Лили и все още я обича.  Те се разбираха страхотно и бяха много готина двойка, докато бяха заедно. 

И след края…
Подобни истории се случват непрекъснато, особено, ако мъжете са възпитани в неуважение към жените, защото това им добавя още малко значимост… На малките мъже, с ограничения хоризонт и големите пропасти в съществото им, които биват компенсирани по този начин – с промискуитет в чист вид. Те вярват, че ако уважават жените, все някога ще попаднат в капана на истинската любов/обвързване, която е честна, споделена, открита, продължителна, напоителна и всепоглъщаща. Страх ги е от нея, защото тя означава да се чувстваш пълен и да нямаш нужда от повече бройки. Те не са готови за нея, често защото някъде в далечното минало, когато са били деца, са случили на неподходящия модел за подражание. И смятат, че колкото повече женски имена в списъка си имат, толкова по-силни и мъжествени са те. През останалото време развяват лозунга за опасността от изгубване на своята измислена свобода.

За щастие, в повечето случаи, пред върховната  женска слепота рано или късно пламва друг огън, който осветява и прояснява. И тогава Лили обръща нова страница…

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти