Виновен в овча кожа

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Казвам ви, реалният живот ни предлага най-интересните истории. Най-готините герои и най-големите тъпаци.

Скоро се разминахме с едни далечни познати. Излезли с децата в парка. Направи ми впечатление, колко хубаво отношение има жената към мъжа. Направо демонстративно. Викам си – Ето!

Всъщност, пичът ѝ бил изневерявал и тя си дала сметка, как той не бил щастлив, за да прибегне до такова нещо, как той нещо търсел, ама тя не можела да му го даде и той, клетият, за това посегнал към тази крайна и непопулярна мярка. Първоначално болката от това, че той изневерявал била силна, но после се оказало, че ние сме "възрастни хора" и трябва да знаем, какво да простим и какво да не простим. Пък и децата го обичат, абе не е станало, кой знае какво.

Душичка, как да не му направиш... Oх, хайде да не продължавам, че поне вие, читателите на Edna.bg, да не си мислите, че съм простак.

И значи, така. Той, нашият, нещо много бил потиснат, нещо криво му било, изневерил и му простили. Че даже и го разбират. Случвало се.

Ами не е така!

"Случва се" да одраскаш колата или да си забравиш картата в банкомата. Случва се да забравиш да платиш и тока. Ама изневярата си е изневяра и тя не върви със смекчаващи вината обстоятелства. Или с оправдания. Няма и малка изневяра, голяма изневяра и средна изневяра. Няма и концепция, че изневярата била супер полезна за връзката, защото после - едва ли не това далаво огън на връзката.

Разбира се, човек не може да вмени, каквото и да е отношение на потърпевшия към изневярата и генерално никой няма право да съди никого, нито за действията му, нито за реакцията от действията му. Но никога не бива да се сепваме и да спестяваме осъждането на универсално морален казус и общовалидна ценност, като верността.

Хората се срещат и харесват, защото се обичат, а не защото им е удобно. Хората се търсят и намират не защото няма кой друг, а защото е точно той. Или тя. Жената, с която да изживееш живота си и на която да не изневеряваш.

Съгласен съм, че животът е по-мъдър от всички ни и често пъти ни подлага на изпити, за които нямаме време да се подготвим. Вероятно страстта някога си отива, вероятно и любовта в един момент бие отбой. И нещата се "случват". Но, щом е така – напусни. Не се изсулвай! Стани и кажи – не става. Не мога. Опаковай си достойнството и после разказвай, че си започнал наново и на чисто. А не - иди ми, дойди ми.

Знам и аргументите против. Ама сега – нали заради децата, ама имаме един апартамент, няма къде да отида, хайде, какво толкова ще се делим, нали сме заедно от 10 години. Или още по-бруталното – какво ще си кажат хората, когато чуят разведена. Или съответно разведен. Чувал съм, че има семейства, които не приемат децата си обратно, ако се разведат. Сега. В този момент. Не преди 20 или 50 години.

Истината е, че щастието е най-съкровеният мотив и петият елемент в нашия живот. Като Мила Йовович в "Петия елемент". Щастието е всичко и когато си щастлив, си всичко. Работа, родител, пример, любов. И обратното – когато не си щастлив, си нищо. Дори и децата си не можеш да излъжеш, че всичко е наред, "само с тати малко не се разбираме", иначе всичко е наред. Да, бе. Единственото нещо, което е "наред" е, че ти не си "наред". Пасивността е лош сигнал. Най-вече към децата ти. Само ще ги научиш, че това е нормално стечение на обстоятелствата. Че е почти естествено.

За това – гледай, мисли, мисли, пак мисли и избирай.

Избирай не готиния, а този, който ще те накара да се чувстваш готино. И ако нещо не потръгнат нещата, не го мъчи допълнително. Защото най-често сложното сами си го правим сложно

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти