В името на името

Симеон Колев Симо
Снимка: Личен архив

Всеки от нас знае поне по една история за момче, момиче и тяхната връзка, която еволюира в сватба. Дотук добре.

Но точно тогава се явяват (най-често) тъстовете и… започват панаирите с името. Как било въпрос на уважение момичето да вземе фамилното име на семейството на момчето. Как такава била традицията, как така се правело от векове и как, едва ли не, тази традиция ни е запазила, като народ.

Към "уважителното отношение" върви и това да кръстиш задължително първото бебе на тъста. Мислех си, че това е отдавна отминала и с право погребана отродоксална традиция, но не. И сега продължават кандърмите и сръдните по въпроса с името. Тъпо е. И не е справедливо. И не само това. Изискването някой да ти носи фамилията е грешно разбрана форма на признание.

Ако показваш уважението си към неговото семейството, като "вземеш" фамилията му, с какво показваш уваженето към собствените си родители?

Ако демонстрираш уважението към неговото семейство, като кръстиш детето си на баща му, с какво показваш уважението към собствения си баща?

Нима единият баща е по-важен от другия?

Спомням си как моя баща щом разбра, че ще има внук, ме дръпна и ми каза: "Да не вземете да го кръстите на мен? Не се занимавайте с глупости и оставете детето да си има собствена съдба и да не бъде обременено с късмета или несполуките на дядовците му. Дайте си му съвсем ново име, защото то е нов човек!"

Напълно правилно! Не мога да повярвам, че има хора, които измерват уважението с това, че някой е кръстен на тях? Това значи, че те сами си определят цената. А, който сам си определя цената, има голям шанс да се надцени. Или подцени.

И в двата случая е трагично.

Дебелоглавите "възрастни", защото е пълно с такива хора, признават избора на собствените си деца, само ако е подписан с тяхното име. Щом това е нормата им за уважение и тяхното разбиране за това, според мен не заслужават нито някой да им носи името, нито някой да ги уважава.

И всеки път, когато подобна дилема изкочи и във вашата връзка, гледай внимателно, как ще реагира мъжът ти. Ако започне да върти и да суче, че "те са възрастни, по-консервативни, така са възпитани, айде да не ги ядосваме", направи точно това – ядосай ги. Защото родителите са родители и за да търпят, да бъдат толерантни към децата си. Защото никой не желае по-силно от тях добруването на децата си и егоизмът никога не трябва да се оправдава с консерватизъм или с нещо друго.

Твоето име си е твое име и с него уважението към тези, които са създали мъжа на живота ти не е по-малко. И ако те са стока, няма да има нужда дори да се налага да ги убеждаваш

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти