Сутиенът – лежерната броня на дамската съблазън

Сутиенът – лежерната броня на дамската съблазън
Снимка: Личен архив

Dandy

Мили приятели на Edna.bg, за нас е голямо удоволствие да ви представим един изтъкнат господин – Любомир Милчев Dandy, който е нашият нов автор в рубриката "Колонката на". Представяме ви неговия първи материал в сайта:

Сутиенът, тази дамска интимност, на въоръжение и до днес, има внушителна история, в многовероятното начало на която виждаме жените в минойския Крит, 7 век пр.н.е., да пристягат и поддържат гърдите си с ленти.

Жените на Спарта преди спортни състезания също превързвали бюстовете си с ленени ленти, но не по подбуди от съблазнително естество, а за да приличат на... мъже. В стенописно изображение от 1 век пр.н.е. в Помпей, можем да видим римска патрицианка с пристегнати от лента гърди в разгара на еротична игра. Малко етимология.

Френското soutien-gorge налага значението на крепител, държател на бюста, или по-скоро на деколтето, защото gorge е евфемизъм на цялата тая съблазнителна територия. Английското название brassiere, далеч по-старинно, идва от старофренското braciere – ще рече броня, и така лежерен оръжеен и маскюлинен нюанс властва етимологично в думата и до днес, когато свалянето на сутиена от една жена е наистина обезоръжаващо.

След дългото броненосно господство на корсета, 19 век сварва дамите с обичаен прост корсаж. Тъй като през него се провиждали неприлично зърната на гърдите, се прибегнало до ватиране. Установява се една междинна форма, нещо като разхубавител, или по-скоро разбухвател на бюста, който се носи под корсета, за дооформяне на облигатната статура.

През 1889 Ермини Кадол изобретява първия сутиен; любопитно е да се узнае, че фирмата съществува и до днес. В Германия изделието е патентовано от Хуго Шиндлер през 1891 г. През 1895 г. в Дрезден Кристине Харт свързва две носни кърпи с нещо като мъжки тиранти и се получава дамско елече, поддържащо бюста. А през 1904 г. майсторът на корсети Вилхелм Майер Илшер постига нещо подобно, отнемайки долната част на корсета.

Поради добрия си търговски нюх, за откривател на сутиена се счита американката Мери Фелпс-Якобс – тя продава за 1500 $ на Warner Brothers Corset Company патента на своя заместител на корсета, състоящ се от две кърпи, свързани с няколко ленти. До първата световна война сутиенът води война с корсета и го измества.

Шие се от лен, а след 1920 – от коприна, муселин и батиста. През трийсетте корсетът се завръща и задържа почти до 1947, когато с New Look сутиенът окончателно го измества. През двайсетте с тази част на бельото следвало да се оформи момчешки силует за жената, през трийсетте се заоблят гърдите, а през 50-те – се заострят.

Куриозен стилизиран вариант на това заостряне помним в сутиена, изработен от Готие за клипа на Мадона. След пълна доминация на андрогинния идеал за жена, олицетворен от Туиги, през 70-те и нататък, през 1994 се налага Wonderbra – повдигащ гърдите, "постаментален" сутиен.

Така сутиенът, фетиш на дамската съблазън, сам се издига на пиедестал...

Пишете на Любомир Милчев Dandy на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти