Специалисти по всичко или колко струва една поп песен

Специалисти по всичко или колко струва една поп песен
Снимка: Личен архив

Днес всеки попизпълнител се превръща в едноличен търговец. Това не довежда до нищо кой знае колко продуктивно. ПОП певците станахме помощник - текстописци, съветник-аранжори, композитори, щем не щем - главни счетоводители, секретари, ПР-и, менажери, музикални продуценти, сценаристи, асистент-режисьори, организатори на човешки ресурси, рекламни агенти.

Както и стилисти, гримьори, тонрежисьори, озвучители, разпространители, дизайнери, спонсори, управители на собствените си фирми и инициатори на цялата тази дейност... Така е само у нас и то само в поп музиката.

Шансът да успееш с малки инвестиции е да си вещ във всичко това, сиреч - специалист по всичко. Защото ползването на специалисти от гореизброените професии струва скъпо. Най-евтиният вариант - сами да напишете музиката, текста, да репетирате по къщите си, да измислите сценарий, стайлинг, да режисирате видеото ви и накрая да си бъдете ПР и менажер.

Ако не можеш сам да си напишеш "хит", трябва да платиш за обещан такъв на някого от корифеите в бранша. При по-отраканите това може да ти струва дори шест - седем хиляди лева. Намират се и такива, които ги плащат. А има и други, не по-малко талантливи, които ще ви направят цял албум за доста по-ниска сума. Само трябва да ги откриете. Накрая песента може да се окаже крадена. Но да сте слушали внимателно какво купувате.

Така или иначе вие сте лицето на крайния продукт. Накрая на вас ще ръкопляскат или ще ви освиркват. Вие ще носите отговорност пред публиката, което ще рече, че на вас могат да лепнат етикета "крадец".

Стигнахме до текста. Пригответе си още петстотин лева за добър текст. По четиридесет лева средно на час за учител по пеене и ползване на студио по време на записа. Сега съберете похарченото дотук и предвидете поне още толкова за видеоклип. Намерете си добър ПР, което също никак не е лесно, нито евтино.

Съгласете се (по неволя) да подарите продукта си на малкото медии, които все още излъчват българска музика, защото единици са готови да плащат за право на излъчване. А и едва ли точно вашата първа песен ще предпочетат.

Накрая трябва да сте готови да си намерите сами участие. Или да се разделите с 20-30% от хонорара си. И най-вече - да не губите кураж, че ще успеете да напълните заведението. Ако се облягате само на страхотния си глас, трябва да попеете известно време на едно и също място, за да знаят хората къде да ви намерят. Или на всички възможни места, но на повечето от тях - безплатно. С две думи - бъдете готови на унижения, свързани с празни сцени и празни погледи.

Ако обаче разчитате само на едната си авторска песен, работата ви не е много сигурна. Ето, само в този случай може да дойде на помощ участието ви в музикално или друго реалити предаване, за което писах в предните материали. Но за да запомнят името ви, все пак трябва да сте имали късмета да изпеете повече от една песен в телевизионния ефир.

Извод: Не забравяйте да си повтаряте, че музиката осмисля живота ви. Но не само вашия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти