Сибина Григорова говори открито за домашното насилие

Сибина и Асен Григорови
Снимка: Личен архив

Телевизионният тандем Сибина и Асен Григорови са едно от четирите популярни български семейства, посланици през тази година на благотворителната кампания "Говори открито срещу домашното насилие" на AVON България, на която Edna.bg е основен онлайн партньор. Относно мотивите на Сибина Григорова да се включат със съпруга ѝ в инициативата, тя споделя: "Заставаме срещу насилието, защото то не решава проблеми, а създава нови".

"Детето ви вече е голямо и трябва да избягвате гушкането и целуването" гласеше първият съвет, който получих от детски психолог, когато заведох на консултация дъщеря ми, току-що навършила 4 години. Прозвуча ми повече от странно – представих си как детето идва за прегръдка, а аз я отпращам с думите "вече си голяма"... Или по-точно опитах се, но не успях да си го представя.

Скоро след случката с психоложката моя позната сподели, че е освободила гледачката на 7-годишната си дъщеря, защото ѝ ударила шамар, а на друга моя близка ѝ се наложи да води сериозен разговор с възпитателките в детската градина на детето ѝ, където битувал обичаят да се дърпат ушите на непослушните.

Излиза, че боят и физическото насилие над деца до ден днешен са нормална възпитателна практика, а показването на любов между родител и дете не е.

Много хора смятат, че детето трябва да има страх от родителите си, да ги слуша, да им се подчинява ("вземи му страха докато е малко, че иначе ще ти се качи на главата") - и какъв по-добър метод от шамарите и заплахите, които в мирните за семейството времена, се редуват с подкупи.

Да не се заблуждаваме обаче, че тези преживявания си остават само в детството. Агресията в обществото ни е силна – огледайте се и ще видите, че сте заобиколени от намръщени хора, които се карат, докато чакат по опашки, в градския транспорт, в супера и къде ли не. Ако карате кола в София, не може да не вие е направило впечатление колко агресивни са станали жените шофьори – същите онези, които до вчера отнасяха подигравките на мъжете, защото карали бавно, спазвали правилата за движение и имали по-забавени реакции.

Финансовата криза, всекидневните грижи, проблемите в работата, правят хората още по-податливи на емоциите си и съответно склонни към агресивни действия. Всяко четвърто семейство в България има случай на домашно насилие – физическо или психическо, казват специалистите. Да не подценяваме второто само защото не оставя видими белези.

Може би няма да повярвате, но първият случай на домашно насилие, с който се сблъсках като посланик на кампанията на Avon "Говори открито срещу домашното насилие", беше на жена-насилник, която бие съпруга си с бутилка по главата пред очите на сина си. Сигурно повече от половината от вас, които четете тази история, се питате, а мъжът какво чака, че не ѝ отвърне на ударите.

В интернет е пълно с истории на анонимни хора, които разказват сюжети с различен край, но нито един от тях не е щастлив. Съседите им може би подозират, че нещо в тези семейства не е като хората, но извън дома си, тези жени и мъже изглеждат напълно нормални, ако не са издайническите белези.

Домашното насилие е сред темите табу за нашето общество. То е свързано с много срам от страна на жертвата, с потъпкване на достойнството и на личността на другия и с най-различни неприятни усещания.

Сещам се за една сцена от нашумелия сериал Breaking Bad. Там главната героиня се е разделила с мъжа си, без да е в развод с него, и когато той решава, на своя глава, да се прибере в общия им дом, тя вика полиция, въпреки че няма от какво конкретно да се оплаче.

Полицаят дърпа настрана жената и ѝ казва: "Дайте ми само едно дори и минимално основание за насилие от страна на съпруга ви – жест или обида и аз ще го прибера". Ясно е, че този сюжет не може да се случи у нас и че нито хората, нито институциите имат ресурса да се справят с проблема.

Добрата новина е, че все пак започваме открит разговор за насилието – да признаем, че има проблем е предпоставката, за да пристъпим към неговото решаване. Не съм в позиция да давам съвети на никого, нито имам експертизата за това, семейните отношения са сложна материя, която оставям на специалистите.

Едно нещо ми се струва особено важно обаче и това е отношението към децата, които утре ще станат родители – те са личности от най-ранна възраст и е много по-лесно, ако ги уважаваме и разговаряме с тях. Сигурна съм, че това правило важи и за възрастните.  

Автор: Сибина Григорова

Можете да подкрепите кампанията "Говори открито срещу домашното насилие" като закупите благотворителни бижута от Avon 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти