Що е онлайн свалка и има ли почва (межд)У нас?

Ива Екимова
Снимка: Явор Иванов

Онлайн свалката е като кислород за огъня. Дава му сила, цвят и живот! Онлайн свалката няма статут. От една страна не е забранена, от друга е 24/7 на разположение. За всеки от нас е различна. На едни дава криле, за други разпалва онази приятна възбуда, която действа освежаващо на самочувствието.

Онлайн свалката е като витамин С за душата. Гъделичка с нежните си паунови перца, а в същото време не те изкарва от зоната на комфорта в битието. Ако си обвързан, може да те вдъхнови да направиш за партньора си неща, за които не си подозирал. От друга страна червената светлинка в душата ти може да замига и да загърбиш доскорошния любим, докато скандала не индикира промяната в отношенията.

Дори тогава искрата на страстта може да пламне с нова сила. Казват - нямало по-добър секс от този, след качествен скандал.

Онлайн свалката може да те провокира да се погрижиш за себе си. Замечтан в химерна среща, да започнеш да тренираш/ парфюмираш/ епилираш. Това пък да обърне вниманието на партньора към новото ти "аз". Стига да не предизвика обратния ефект и да индикира промяната с обратен на положителния знак.

Тогава, точно, когато ти е най-хубаво, идва съмнението: а ако и той/тя има онлайн свалка. Какво правим? Как се чувстваме, какво предприемаме? Повод ли е онлайн свалката за прекратяване на връзката? Нужно ли е да сме толерантни към кротката забежка и как можем да сме сигурни, че ще остане в сферата на онлайн общуването? 

Едно е сигурно преди да се превърне онлайн свалката в нещо, което се случва в съседната стая, докато партньора кротко се занимава с домакински задължения, е нужно да реагираме. И колкото по-остро, бурно и скандално реагираме – толкова по-добре! Реакция е необходима, тъй като никога няма да разберем колко дълъг е виртуалния срок на годност.

Въпросът е риторичен! Но ще се радвам да узная мнението ви, както и анонимни разкази по темата.

Видно е, че не използвам род, и умишлено наричам "виновника" Партньора. Независимо дали е мъжът или жената в двойката – може да е всеки. Възможно е, занимавайки всичките си приятели с този проблем, някой да ви зашлеви с критика от типа: "Ми така де, като не му/ѝ обръщаш внимание, така става." 

Така, че аз не бих търсила съчувствие.

Едно е сигурно! Онлайн свалката е индикация за две неща. Едното е общочовешко, другото междуличностно. Онлайн свалката е инструмент от сферата на тинейджърското общуване. Едно време се обаждахме по телефона, а в края на 90-те очаквахме с нетърпение възбуждащия звън на свежия sms.

После влязоха емотиконите и излязоха думите. След това се наместиха социалните мрежи и романтиката си замина. Сега всичко е на показ. Можем да си разменяме съобщения на таблото на социалния месинджър. Ако искаме всички да разберат за чувствата ни, да си пишем под снимките, публикувани в социалната мрежа.

Несигурните и нуждаещите се от дискретност ползват безплатните приложения за обмяна на емоции. От една страна е по-евтино, от друга остава извън обсега на мобилния оператор, съответно и настрани от печатните справки на разменените повиквания, пък били те и в кратка текстова форма.

В междуличностния аспект на онлайн свалката остава горчилката за партньора. Започват първите симптоми на настинка във взаимоотношенията и отчуждението, което причинява ръжда върху крехката повърхност на любовта. Или може би причината е далеч по-прозаична, прагматична и не толкова емоционална.

Просто, несигурен в себе си, отчаян и обезверен, затиснат от стрес и проблеми, задъхан от отчаяние и страх, единият партньор решава, че е много по-добре да започне пръв, вместо докато се изправя срещу бурите в животада се окаже, че е изпреварен.

Логичният и естествен въпрос е: какво правим? С любов или с разговор лекуваме ситуацията? Преди да приложим, обаче, каквото и да било лечение е важно да си дадем искрен отговор на вътрешно важния ни въпрос – какво наистина искаме от връзката, в която злокобните пипала на онлайн свалката са прокраднали ръждивите си пръсти?

Търпеливо смирение или по-щастлив и вдъхновен живот? Разбира се, с някой друг, комуто онлайн емоционални инжекции просто не са необходими!

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти