С деца на… протест!

Богдана
Снимка: Диана Симова

Богдана Трифонова

Преди дни се запознах се с една жена. Трябваха ни около 30 секунди, за да открием себе си една в друга. Мигновено припознаване, много приятно, каквото всъщност беше и мястото, на което се открихме  – площада. (Ако трябва да дадем актуално определение на "площад", това ще е мястото за среща на хиляди супер свестни хора в последните дни smiley)

Само две изречения след: "Приятно ми е... !", тя каза: "Когато видиш на един протест толкова деца и кучета... значи, протестът е много смислен!" Напълно вярно! По принцип, думата "смисъл" е хванала за ръка думата "дете" като майка. Те са свързани. Тези дни още повече.

Площадът беше пълен с деца – по раменете на родителите си или вървейки някак гордо до тях със знаменце или със свирка, в бебешки колички или просто седнали на паважа с тебешири, рисувайки без да съзнават портрет на надеждата за красиво бъдеще! Толкова позитивно и някак надъхващо беше да ги гледам как шарят по плочките доволни и необезпокоявани. 

Децата на площада заявиха с присъствие отговорността на своите родители. Малките показаха, колко са пораснали големите!

Не е лесно да отидеш с детето си на площада, защото с това поемаш много по-голяма отговорност. Освен това, ако го направиш, то значи, че си готов да отговориш на сериозни въпроси и да дадеш важни обяснения - какво  значи "власт" и "предателство", "свобода" и "отговорност".

Също така да поясниш, че не винаги мълчанието е злато и понякога е много важно, дори животоспасяващо, да изкрещиш това, което искаш. Иначе удоволствието да повикаш с  детето си "По-став-ка!", вместо "О-став-ка!", е невероятно. А колкото до тяхното "Отиваме на протеЗа!" – ами, така е, прави са, толкова е "куца" ситуацията, че тъкмо то това има нужда. Нали? Съвсем са точни децата!

Децата изведоха на площада Спокойствието и Възпитанието на дълга и шумна, емоционална и зареждаща, градска разходка. Подчертано градска!

Не можех да повярвам на очите си как едно много симпатично семейство, заприличаха ми на художници, заедно с малкото си момиченце с розова рокличка, излязоха от колоната протестиращи, бащата извади от раницата си найлонови торби и заедно, тримата, събраха отпадъците, който кошчето за боклук не беше побрало. След като оставиха три спретнати зелени чувалчета, изчистиха ръце си с мокри кърпички и продължиха ведро напред. 

Коментарът е излишен. Само съжалявам, че не ги догоних, за да се запозная с онази малката, с розовата рокля, която беше извела навън толкова приятните си родители.

Днес, с децата на площада, споделяме ценни мигове и уроци. Растем заедно и учим едни от други – ние се опитваме да им помогнем да не забравят колко е хубаво да си свободен, а те нас – да познаваме мярката!

Аз винаги ще помня едни други времена, когато с мама излизахме и крещяхме по митинги! Мама ми се струваше различна, малко дива и много хубава. Беше ми много приятно, че е толкова смела и шумна. И се гордеех с това, което правим заедно.

Много се надявам в очите на сина ми, тези дни, поне малко да съм заприличала на нея!

Пишете на Богдана Трифонова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти