Ро(ж)ден ден с кауза

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Скоро имам рожден ден. Както всяка година. Не че искам да улесня милионите желаещи да ме поздравят и възнаградят с подарък. Просто ми трябва отправна точка.

Честно казано, по рождените дни, освен трепет и вълнение, има и един доста нездрав спринт в търсене на подарък и накрая в намирането на някаква компромисна гадост, в същото време онзи, на когото подариш компромисната гадост, се усмихва дипломатично, защото не върви да ти каже да си махаш от партито му заедно с нефелния си подарък и накрая всички са еднакво нещастни по повод, който би трябвало да прави всички еднакво щастливи.

Ще кажете, че невинаги е така, че често пъти хората подаряват полезен ваучер, или че понякога нелепият подарък става повод за смях и весели коментари. Съгласен съм. И сигурно тези случаи са чести. Но и описаният от мен случай съществува, нали така?

Става дума за даването. Миналата година организирах партито си така, че вместо подаръци и цветя, помолих поканените да пуснат пари в един буркан за социална кауза. Слава Богу, че никой не донесе букет и всички пуснаха пари. Събрах най-близките си хора. Иван с пътищата, Цвети,  Иван от Краностроенето, Люба, Жори, Севда, Динко, Лени, Иво, Роско, Ади, Жоро, Ели, Томов, Дани, Кирето, Лили, Голямата Габи, Деси, Мило, децата и Мариана. Поканих и Йоран с Диди, ама той не успя да дойде.

Извинявайте, ако съм ви отегчил с изброяването на приятелите си, но те са целият ми свят. Събрахме над 1000 лева и с тези пари помогнахме на едно семейство – достойни българи, малко под средната класа, не бедстват, но са толкова ограничени, че ако някой не им помогне със съвсем малко, ще оскотеят. А когато някой оскотее, става безнадежден, дори и да има храна и ток в дома си.

Не съм имал по-щастлив рожден ден от този, в който всичко, което съм получил, съм го дал. Това, което ми остана, беше партито. И хората.

Знаеш ли колко неща могат да се променят само с един рожден ден? Не много. Така е. А знаеш ли колко неща могат да се променят с няколко и после много рождени дни с кауза? Много неща. Могат да се подпомогнат много каузи. Отделни семейства с временни затруднения, не търси задължително най-големите трагедии. Да се купят играчки и книжки в някоя детска градина, да помогнеш в лечението на някой, да подариш таблет на някое дете, което знаеш, че просто е будно. Абе, малките неща, които можеш да промениш, са хиляди, а не струват хиляди. И за тях не ти трябва нито държавата, нито общината, нито съветската армия, нито марсианците. Ти си по-силен от всички тях.

Аз, разбира се, далеч не съм пионер с идеята за тези рождени дни. Моя приятел Петър Диков събра доста пари за приюта на отец Иван на рождения си ден, Люба направи рожден ден с кауза, Иван от години прави рождените си дни само благотворителни. Ами, това са страхотни примери! И това става тенденция.

Вярно, някои го правят от снобария, други инвестират повече пари в подготовката на благотворителни, тузарски събития, отколкото накрая получават, но всичко това са проблеми на растежа. Ще се научат.

Важното е какво правиш ти.

И ако го направиш, ще съм ти голям фен! Аз.  

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти