Офицер и джентълмен

Симеон Колев
Снимка: Личен архив

Направило ми е впечатление, че жените не обичат армията, но имат по-скоро положително отношение към казармата. В смисъл, че от там е хубаво да попреминат мъжете, защото "ги учат на разни полезни неща, пък и ги стягат малко".

Не съм ходил в казарма. Бил съм на военен курс в Америка. Отсъствието ми от едното място и присъствието ми на другото не означава нищо.

Популярният, типично мъжки разговор за казармата, също губи значение и става доста тъжен, защото звучи все по-затихващо с оглед на това, че от много време няма задължителна казарма.

Интересното е обаче, че се отваря друг разговор - каква част от мъжа в делника трябва да е... войник, има ли знак за равенство между двете величини и кое е за предпочитане да ти се мотае в къщата?

Най-мъжкото, което си представям, е да бъдеш универсална бойна единица в света на мъжете и в света, в който няма много, много мъжка работа.

Няма да казвам "ние", защото не ми се носи отговорност за другите от "нас", затова - аз. Аз трябва да печеля пари. Ако печеля по-малко от жена ми – ок, няма проблем, защото това не е съревнование.

По-важни са усърдието и неизбежността, с които го правя.

Аз гледам децата си, но по-важното е, че ги слушам. Между другото, при мен децата винаги са емоционално сити, а не само сити.

Аз събирам масата след вечеря и аз най-добре редя миялната машина. Да не говорим, че доста често аз подреждам и масата и слагам това, което съм сготвил. Аз. Това може да не е мъжка работа, но тези, които вярват в това, колкото и да изглеждат като свирепи българи, тупащи се по гърдите, не са ми много войнствени. Познавам неколцина от тях и са слабички. Във всеки смисъл на думата.

Пример – дава на гаджето си кола и когато се разделят, пуска много мъжката реплика "Ключовете и гражданската – на масата!" с нетърпящ възражение тон. Егати якото!

Аз залагам на войник, защото мъж е само едно полово описание на биологичен вид. Нищо не си постигнал, бидейки мъж, но много си постигнал, ако си войник на територията на твоя ден - отговорност, търпение, дълг и "служба до края".

Притежавайки тези качества, не ти трябва "лично оръжие"*. Защото твоите качества са личното ти оръжие!

*В казармата това означава  личното огнестрелно оръжие (най-често автомат), за което отговаря военнослужещият.

Пишете на Симо на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти