Ние сме това, което шепне сърцето

любов връзка двойка есен сутрин кафе
Снимка: iStock

Добромир Банев

Романтиката по време на есен ни завръща към същността на любовта. Време, когато можем да се хванем за ръце, за да се насладим на златното в короните на дърветата, докато обикаляме улиците на града. Градът, който сега рано потъва в мрака на вечерта, след като върнахме часовниците с час назад.

Ах, да можехме да връщаме времето!

„Разум и чувства“ на Джейн Остин е от романите, които всеки трябва да прочете. Част от нас се припознават в образа на Елинор, разчитайки на разума си, но повечето копнеят да бъдат като сестра ѝ Мариан, защото тя е олицетворение на чувствата, с които са изпълнени душите ни. Без тях ние се губим като паднали кестени, затрупани от шумата на есенните листа.

Джейн Остин Разум и чувства
Снимка: IMDb

Впрягаме целия си антураж от спомени, за да продължим напред с увереност, каквато по това време на годината опознаваме отново. Любовта е противоречива – миналото ни завръща към емоциите, а настоящето по някакъв странен начин остава повече подвластно на разума. Търсим логиката на всяка цена, без да си даваме сметка, че така често тръгваме срещу собствената си същност, срещу онова, което ни подсказва вътрешният глас. С какви ли не доводи разумът се опитва да го заглуши, макар така душата да страда повече.

Тъгата на любовта е съзидателна, но е важно да не лъжем себе си.

Когато решенията са продиктувани от сърцето, интуицията е верният съветник. Сърцето най-добре знае от какво имаме нужда и как трябва да постъпим, за да бъдем щастливи. Това с особена сила важи за любовта. Колкото и противоречива да е, тя се отнася с почит към страданието, очакването, желанието…

Разумът разчита на думите, чувствата се четат в очите ни.

есен любов двойка
Снимка: iStock

Важно е да проумеем, че така или иначе нещата зависят от нас. В риска няма нищо лошо, когато е следствие на копнеж по другия. Тогава резултатът ни изпълва с възторг, който преживяваме с цялото си същество на хора, които имат право на грешки, щом обичат.

И се сещам за любим пасаж от „Разум и чувства“ на Остин:

„Близостта не се определя от времето или от възможността да опознаеш някого – единствено предразположението има значение. За да се опознаят, на някои не биха им стигнали седем години, а за други седем дни са повече от достатъчно“.

Ето защо вярвам, че трябва да сме това, което шепне сърцето, а не, което крещи разумът.

любов есен двойка природа
Снимка: iStock

Прочетете още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти