Кои са най-подходящите летни материи?

дреха лято
Снимка: iStock

Биляна Божилова

Технологичният прогрес в производството доведе до пренасищане на пазара с евтини дрехи от синтетични материи. Вече не е проблем да си модерно облечена, защото марките, които предлагат бързооборотни стоки, бълват огромни количества актуални модели на ниски цени.

Все по-голямо предизвикателство е обаче да намериш качествени дрехи от естествени материи на достъпни цени. В момента модната индустрия е на еко вълна и усилията са насочени към разработване на нови платове от биологични материали. Макар че дрехите от естествени материи са по-скъпи, хората все по-често избират качеството за сметка на количеството.

Синтетичните материи като полиестер и полиамид са крайно неподходящи за лятото, защото запаряват и засилват потенето. Това води до неприятна телесна миризма, раздразване и алергии по кожата. Денимът също затруднява дишането на кожата и е препоръчително да го заменяте с памучни материи, имитиращи деним. Изкуствената коприна има същият неблагоприятен ефект върху кожата като полиестера. Друг недостатък на изкуствените и синтетичните материи е, че образуват малки топченца по повърхността, наелектризират се и по-лесно се замърсяват.

Изключително вредни за кожата са също некачествените багрила, омекотителите и формалдехида, с които се третират някои дрехи. Лесен начин за разпознаването им е отблъскващата миризма на химикали, която излъчват.

Естествените материи през лятото оставят кожата да диша и абсорбират влагата. Вискозата също заслужава внимание, защото е изкуствена, но на целулозна основа и е близка до естествените материи. Също така е препоръчително летните дрехи да са малко по-свободни, а не прилепнали по тялото.

Вижте кои са най-подходящите платове за лятото в нашата галерия.

>>>> Към галерията 

Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти