Наистина ли Възкръсна

Наистина ли Възкръсна
Снимка: Велислава Каймаканова-Ножарова

Миро

"Христос Възкръсна" - "Наистина Възкръсна?"

Наистина ли възкръсна?

Макар с тези думи според традицията да се поздравяваме за Великден, те - "Христос Возкресе", отдавна са се превърнали за нас в част от атмосферата по време на един празник. Като шарените яйца, козунака, а в последно време и Великденския заек.

Като традиционното излъчване по някоя (или всички) телевизии на филм по евангелието, с понякога спорно и едностранно виждане. Като традиционното палене на свещ в църквата и вече задължителното отиване на клуб след това.

Христос Възкръсна. Факт.
Дали?

Христос възкръсна ли за теб?
Или това е поредното нещо, което казваш и правиш, защото така правят всички?

Христос Възкръсна.
Ти откъде знаеш?

Беше ли там? Видя ли дупките от гвоздеи в ръцете му? Беше ли, когато се появи от нищото в средата на стаята, където апостолите се криеха и каза - "Шалом: Мир"...

Видя ли го, когато се възнесе в плът на Небето?

Впрочем, как така всяка година казваме, че някой е възкръсал от мъртвите, а не сме се замисляли над това?
Ако думата, която търсим в момент като този, е вяра, нека помислим над вярата си, защото на мен ми се струва крайно неубедителна.

Нима една свещ, запалена в най-близкия храм и обикалянето му е вяра? Нима повтарянето на една фраза като папагал, отваря врата в небето във и за теб? Нима традиционното агнешко печено с вкусно дробине, ни дава вечния живот, който същият този Христос каза, че дарява на всички, които повярват в учението Му.

Впрочем, Исус учител на морални ценности ли е или Божият Син, както самият Той е казвал, че е.
И като сме започнали да питаме, хубаво е да стигнем и до "Бог жив ли е  и днес”,  или науката го уби, "има ли Бог и Той ли е този, който изпрати Единственият си Син за греховете на човечеството” или "абе има някаква сила”..

Наистина ли възкръсна?

Това са въпроси, на които аз не мога да отговоря вместо теб. Това би трябвало да са въпроси, над които можем да помислим заедно и всеки поотделно в тайното място на сърцето си.

С много радост затова, че споделихме няколко минути заедно, ви пожелавам хубави, весели празници на вас и семействата ви, а на онези, които са открили за себе си - Пътят, Истината и Живота в Нашият Спасител Иисус Христос,  искам с цялото си сърце да кажа честно и искрено:

Христос Възкръсна! Наистина Възкръсна :)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти