На море или на планина?

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Обичам водата. Бих живяла в близост до нея целогодишно. Градовете, през които минават реки са най-красиви. А крайбрежните улици най-романтични. "Морските хора" са сякаш с по-свободен дух. Като вълните. Морето. Винаги съм обичала да го гледам. Докато пиша, пуша, хващам тен или просто си пия "мохитото". В София "мохитото" сякаш няма същия вкус. И затова не се сещам да си го поръчам.

Дали обаче, ако трябва да избирам между море и планина ще избера него. Откакто родих питам сина ми. Той си има своите разбирания за море и планина. И това лято избра планината. Защо?? Мислех, че децата обичат да събират мидички, да се ровят в пясъка, да ядат сладолед, да не излизат от водата. Ще ви разкажа.

Имаме си едно любимо местенце в най-красивата ни планина Пирин. Чакаме само да стане август и да узреят доматите на бай Георги. Той е един местен пчелар, който освен пчели отглежда и продава зеленчуци от градината си. Пуска ни сами да си ги откъснем. Стопанисва и малък развъдник за риба. Намира ни от съседи домашни яйца, сирене, кашкавал. Аз правя само хляба и боба.

Най-обичаме обикновена содена питка като тази на Бъдни вечер. Ходим на дълги разходки, завършващи с пикници. Аз пиша. Чета книжки. Практикувам си йогата, дишаме чист въздух и не ни се прибира в София, докато времето не се развали съвсем. Синът ми, който иска да стане изследовател като Беър Грилс, опъва палатки, строи заслони, казва, че се учи да оцелява на предела и той, изучава насекомите и ако му разреша ще спи навън. Един път дори си хапна една мравка "…като Беър Грилс". Сега и сестра му го имитира… та може да прояде насекоми и тя… Много лесно се гледат деца навън, сред природата. Особено в планината, където има по-малко кърлежи и ръцете им винаги са една идея по-чисти…

Чудих се колко време мога да изкарам така. Без графици, задачи, интернет, планове, списък с продукти от магазина… И без да знам какво ще правя следващия час… Не усетих как мина цялото минало лято. И сега се чудя какво правя още тук. Бързам "да изследвам планината". Затова ви казвам довиждане и стягам багажа. За едно лято без графици и граници.

Желая и на вас едно приключенско лято!

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти