На море

Калин Вельов
Снимка: Красена Ангелова

Калин Вельов

Ето ме и меееееееееен ... както весело подхвърляше любимият Георги Парцалев в "С деца на море" ...

Лятото свърши ... есента дойде и като че ли се появи муза да напиша няколко реда ... А и как да стане лятото с писането ... при толкова много занимания и хобита ... не остава време.

Не се учудвам че всички народи, които се намират по топлите ширини, са меко казано мързеливи и бавни във всичко, което правят ... И няма как другояче да е. Трудно може да се фокусира човек над работата при такива жеги ... заобиколен от синьо-зелено море, палми, безкрайни плажове и загорели тела ... Извадих късмет, че учих и работих 5 години в Холандия. До никъде нямаше да съм стигнал иначе. Мъглите и дъждът там са много подходящи да се фокусираш върху сериозните неща.

Както и да е ... българското лято за няколко месеца ни пренася в топлите земи ... особено ако като мен се паркираш на каравана на плажа за по-дълго време. И за да е по-приятна къщата на колела, се започва една тридневна работа по оформяне на лагера. Построява се сенник от тръстика ... малка ограда от едната страна ... външен душ ... хамак ... външна мивка ... и подобни неща, които създават уют и комфорт на плажа ... После три дена ги събираш, но на фона на времето, прекарано и удоволствието доставено, повярвайте ми – струва си!

Както и да е ... това лято за мен беше по-различно. Вече изцяло семеен, трябваше да помисля дали е осъществимо да се случи описаното по-горе в компанията на двумесечно бебче. С половинката ми Диана не го мислихме много ... изчакахме да мине погачата на 40-тия ден и през нощта бяхме вече на път. Естествено се оказа, че голямата кола, която имам, е вече малка. Плюс допълнително музикални инструменти за концертите, които се случват по морето ... и котката ... пълна лудница ... Но приятна!

Преди да тръгнем, се консултирахме с педиатърката и близки до нас доктори и детски консултанти. Надделя мнението, че няма никаква опасност, ако следваме простички правила при гледане на малко бебе. Разбрах впоследствие, че сме разбунили духовете във форумите ... но нали те са създадени за това.

Когато пристигнахме на плажа на 12 юли, бяхме с най-малкото бебе наоколо, но заобиколени от каравани и палатки с други семейства с бебешори на всякаква възраст ... Това ни успокои и Диана през цялата почивка разменяше идеи и опит с тях.
Простата логика е следната – за хората, които не са били никога на каравана ... това място звучи като диво къмпиране на палатка в безлюден плаж ... Има и такива варианти, но за тях някой друг път ...

Само ще вметна, че миналата година, когато отидохме с Диана на палатка на безлюден плаж в Турция с мотор (където нямаше сладка вода на по-близо от 20 км), единствените хора, които срещнахме бяха българско семейство с 2 малки деца! Едното на не повече от 8 месеца. И прекарваха там вече две седмици, супер доволни и щастливи.

Но да се върнем на караваната. Всички модели имат химическа тоалетна, по-големите имат и баня. Разбира се, къмпингът си има отделно тоалетни и душове с постоянна топла вода ... някои по-чисти, други не толкова. Караваната има и вътрешна кухня ... отопление на газ и климатик, който аз съм монтирал допълнително. Има и проточен бойлер за топла вода. Но ви уверявам, водата в маркучите пред караваната се загрява до точка на кипене през деня, няма нужда от допълнително затопляне.

Отделно има огромно пространство пред караваната, което е като палатка и се нарича фортцейл. В него може да се сложи допълнителен хладилник, кухня и куп други неща ... Може да се храните там, ако е бурно и дъждовно времето ... В нашия случай на това място предимно спят по няколко музиканта, когато имаме концерт и сме повече хора. Истина е, че повечето музиканти предпочитат да спят на плажа на каравана, вместо в хотел, който е платен при всяко положение от организаторите. Романтика!

Та условията човек може да си ги направи много прилични, ако пожелае и се постарае. Разбира се, взехме стерилизатора и куп други неща за бебето. За външния му свят е достатъчна разгъваема кошарка и шезлонг. За разходките предимно кенгуру ... един бейбифон ...

За пуританите от форумите ще кажа: Ако бебето е родено и живее в Созопол, каква ще е разликата между това да е в градината в созополската къща или пред караваната 5 км по на север в къмпинг "Градина"?? Ползваме същите уреди за стерилизация, същата кошарка на "Чиполино", същия шезлонг ... А каква е разликата с големия град? Е да, има ... че на морето няма замърсяващи заводи ... особено навътре в морето. Всеки ден духа бриз от морето към сушата и въздухът, който идва е в пъти по-чист от където и да е ...

Няма автомобили ... има йодни пари, температурите са малко по-ниски от бетонния град, постоянният вятър прави жегата поносима, а морската вода превръща следобедния пек в приятен момент. Вечер лекият бриз от сушата гони комарите и те гали приятно. Ето това е кадър от къмпинга.

За мен, разбира се, удоволствието беше двойно. Успях да съчетая семейното щастие с морските си хобита. Всяка сутрин крос на плажа ... в сухия пясък. После плуване. Намирахме с Диана по някоя "жертва" – съсед по каравана, да наглежда Карина и отивахме с каяка на разходка в морето ... Всъшност повечето пъти стигахме по вода до Созопол и взимахме риба от борсата зад пристанището. Беше много приятно с няколко каяка да се промушваме между големите луксозни яхти по пристана. Веднъж се разминахме и с кометата, която ни поздрави с мощен сигнал.

Вечер барбекю, приятели на "Градина" колкото искаш ... Салати, риба на скара ... домашни ракии и вина ... Тази емоция може да те захрани до следващото лято.

Когато има по-силен вятър, успявах да покарам и сърф. А ако вълните са големи, влизах с малкия каяк да ги ловя и се спускам до брега.

Малката Карина през деня я къпехме със затоплена слънчева вода, а всяка вечер взимаше своята доза разходка по плажа, надничаща от кенгурото да огледа новия свят. Всъщност сега тя е на 4 месеца - половината й живот за момента е преминал на каравана и море.

Детето беше спокойно и не сме имали никакви драми. А доколкото чувам от родители, отгледали децата си през лятото на къмпинг, много рядко боледуват и получават силен имунитет от слънцето, водата, солта и всичко друго, което помага да борим вирусите.

За тези, които искат, но не смеят да опитат поради съвети на "специалисти", мога да им препоръчам горещо такова прекарване на лятото. Поне бъдете смели и опитайте веднъж!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти