Мръсна приказка

Катето Евро
Снимка: Личен архив

Катето Евро

Завесата се вдига. Една мъглива и мръсна София изкарва на показ калната действителност. Вечер е. Улиците са тъмни и в глухата мъгла тук-там едва блещукат китайски лампички, имитиращи коледна украса. Противопростудно лекарство с рекламна цел ни пожелава топли празници. Умислени хора се клатят в студените трамваи. От шаловете не можеш да им видиш очите. В тъжните им очи са и бездомните кучета, и клошарите, и изоставените деца. Пада сняг. Сипе се на черни парцали. Само дето вълчици не вият и магьосници не правят заклинания за светлина. Битуването е изместило живота. Българите съществуват безрадостни, безнадеждни и болни.

Във второ действие се чуват фанфари и радостни възгласи. Берлин. Огромни коледни дървета, които сияят от светлини. Украсени витрини, чисти улици, апетитна миризма на печени вурстчета и греяно вино. Гевреци, сладкиши, усмивки. Хора, които не крият очите си с шалове, защото има за какво да се усмихват.

Трето действие: Български новобогаташ посреща Новата 2013 година. В камината пукат дърва. Мълчи в компанията на перхидролено момиче, което пърха с мигли и непрекъснато оправя допълнителните редове в косата си. Вечерят. Черен хайвер от белуга, изстудено шампанско, трюфели. Всичко при тях е "фюжън" като във фантастичен филм. Топло им е. Нищо, че им е скучно. Богатството не е извинение за самотата.

На финала публиката ръкопляска. Българската публика винаги ръкопляска. Някак се успокоява, че приказката е мръсна не само за нея.

Завесата е паднала. Пред гардероба в театъра всички обличат черно-сивите си палта и се суетят, докато вържат шаловете си.

Навън трамваите дрънкат. От студ.

Пишете на Катето Евро на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти