Легенди за любовта 3

Симеон Колев
Снимка: Личен архив

Това е третата част от моята реална трилогия за любовта. (Част 1 - "Най-красивата любовна история, която знам" и част 2 -  "Легенди за любовта 2", бел. ред.)

Истинските истории понякога спират дъха по-запомнящо се от измислените.

Всичко започва в училище.

В случая – Първа английска гимназия в София. Лили е отличничка, но не от тези бележкарите, дето винаги знаят всичко, ама на улицата не могат да си спрат едно такси.

Лили разбира нещата, може да мисли, да си задава въпроси и да отговаря на въпроси. Освен това Лили има вкус към живота. Тя знае как да се облича, къде да ходи, с кого и как да говори и винаги е актуална. Във всичко. Нейната царствена обраност я прави дама от друго време.

Ганев е нейният антипод. Той не си дава много зор в училище. Даже изобщо не си дава зор. Играе баскетбол и е много добър. Има рок банда, но не са много добри.

Ганев повишава тон, бурно изразява недоволството си, шумен и експанзивен е, но никога не минава границата. Умен е, а още по-умно е, че се прави на не толкова умен. Той е звезда в Английската гимназия от 90-те. Лили също.

Те са двойка. Всички искат гаджето им да е като нея или като него.

Лили влиза в Американския университет в Благоевград с най-висок резултат. И Ганев влиза, ама едвам-едвам.

Там тяхната любов продължава да бъде толкова заразителна и пръскаща ентусиазъм. Покрай тях хората прослушаха "The Beatles" заради "All You Need is Love", a когато ходеха по улиците, Благоевград се обръщаше след тях. Ганев продължаваше да играе баскетбол. Лили продължаваше да го гледа. Всеки мач.

Лили беше повече от това, което ѝ предлагаше университета. Но колко висока топка беше достатъчна за нея ? До къде ще ѝ стигнат силите ?

Харвард. Влезе с най-висок резултат и с пълна стипендия.
Животът ни учи, че е по-добре да мислим за това, което получаваме, а не за това, от което се отказваме. Но не и когато си струва да си мислим за това, от което се отказваме.

В месеците преди да замине за Харвард Лили беше като болна. Суха, вяла и гаснеща, тя продължаваше да ходи на мачовете на Ганев, но сякаш не гледаше него, а през него.

Къде ще остане любовтта, ако тя е там, а той е тук ? Какво да направи Лили? Да се откаже от Харвард?  И цял живот да си дава сметка, какво е зарязала. Или да се откаже от Ганев? И цял живот да си дава сметка, какво е зарязала...

Ганев реши да кандидатства в Харвард. Лили замина, а той се мобилизира така, както руснаците се мобилизираха, когато германците бяха стигнали до Москва. Шансът Москва да бъде загубена е бил голям. Шансът Лили да бъде загубена - също. За Ганев второто би било трагично, както за руснаците – първото.

И така – резултатите на Ганев се повишават. Целият университет започва да толерира усилията на Ганев да се събере с Лили. Пишат се есета и мотивационни писма до откат. Решават се задачи, нивото се вдига непрекъснато. Но за Харвард понякога и това не е достатъчно.

Годината минава и Ганев праща документите. Отива на интервю и се чуди как най-добре да мотивира комисията, че неговото място е в Харвард.

Всички приказки за бъдещите лидери, които ще управляват света се срутват. Всъщност Ганев е там заради Лили. И Ганев убеждава комисията именно в това.

Комисията си дава сметка, че не трябва да бъдат хората, които ще разрушат пътя на едно момче, тръгнало към своето момиче.

Комисията си дава сметка, че тази история ще се разказва и те не искат да бъдат лошите герои в приказката.

И приемат Ганев.

Там тяхната любов продължава да бъде толкова заразителна и пръскаща ентусиазъм. Покрай тях хората прослушаха "The Beatles" заради "All You Need is Love", a когато ходеха по улиците, Кембридж (градчето, където е университетът Харвард) се обръщаше след тях.

Животът на Ганев и Лили продължи, но аз ще спра до тук.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти