Култура и субкултура

Калин Вельов
Снимка: Красена Ангелова

Калин Вельов

Бях на концерт-спектаткъл на Националния балет на Грузия – "Сухишвили".

Имах много бледи спомени от детството, родителите ме заведоха със сестра ми преди сигурно 30 години... и до ден днешен стои в съзнанието ми картината на мустакатия смелчага със сабя, който танцува в бясно темпо в продължение на десет минути и когато си мислех, че е невъзможно да се върти толкова бързо на пръсти, внезапно изпод полата му изкочи момченце, което започна да изпълнява още по-бесни пируети и от него! Този епизод се е запечатал в детския ми спомен завинаги.

И сега, толкова години по-късно, имах възможността да заведа цялото си семейство на концерт на същия балет. Вълнувах се... Има нещо толкова символично и дълбоко в това да осъзнаеш как колелото на живота се завърта по този начин – сега аз заведох родителите си на концерт, аз карах колата...

Всичко, за което те са се грижили тогава, сега беше моя грижа. До мен седеше племенницата ми – на 4 години. Беше отворила уста и попиваше всичко. Дали и тя ще запази спомен като мен и след още 30 лазарника няма тя да ме заведе на следващото поколение "Сухишвили" и няма да напише статия в Edna... :) Странни мисли за времето и живота.

А спектакълът беше чудовищен. Няма да мога да го опиша с думи. Ако някога ви падне случай, моля ви, отидете!!! Това ще бъде наистина запомнящо се преживяване. Не може да се сравни с музикален концерт, нито с театрална постановка! Това е емоция, която е донесена от източни земи... а може би и от нашите предци.

Култура, която времето и социализмът не са стопили. И най-респектиращото е, че този народ с население и площ почти 2 пъти по-малка от България е застанал твърдо зад културните си традиции и е намерил начин да ги представя пред света в един впечатляващ и уникален спектакъл. Седемдесет танцьори и музиканти, заедно с екипа си и над 600 костюма, обикалят целогодишно света и изнасят концерти в най-престижните зали!

Нали разбирате, че да изправиш "Royal Albert Hall" на крака и да те извикат четири пъти на бис е признание, за което всеки артист би умрял! Но разликата е, че "Сухишвили" не са продали преди това милионни тиражи, нито имат милионни гледания в мрежата. Нито публиката на концертите им е от грузинци или руснаци. Говорим за това как една нация представя пред света културата си и как във всяка страна по света се приема тя.

Но за да може ние да се докоснем до това уникално изкуство, е имало силно желание на целия им народ (включително властта ) да поддържат живо това наследство и да му дадат шанс да бъде видяно в цял свят. Няма как балет с тези мащаби да не бъде субсидиран, за да репетира, твори и обикаля света.

Пак ще повторя, че Грузия е почти два пъти по-малка и като площ, и като население. Сигурно ще се намерят дървени философи и политици да разтеглят локумите за петролни залежи и какво ли още не... Но ние не говорим за автомобилно строене, а за културно наследство и балет от 100 човека, които сигурно могат да се издържат само от един милионер...

А съм убеден, че в България мултимилионерите са повече от "обикновените" милионери в Грузия! :)  И вече съм убеден, че са с различно самосъзнание. Каквото и да е то, не е българско или най-малкото не е патриотично.  Защото, не всички знаят, че братята Христо и Евлоги Георгиеви освен Софийския университет, са построили и Александровската болница. А аз не знам колко от новозабогателите българи (не съм чул за нито един) са дарили пари за каквото и да е (камо ли национален балет) и какво ще оставят зад себе си...

И когато нашите правнуци отворят "Уикипедия" след много години да видят има ли благородни българи, помагали за оцеляването на културното наследство, търсачката на Google ще изпише – No information found... (не е намерена информация, бел. ред.)

Жалко... по това време нито скъпите коли ще са останали в наследство, нито милионерските къщи. А наследниците отдавна ще са продухали всичко за поп-фолк фиести.

Пишете на Калин на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти