Когато си отива любовта...

Кали
Снимка: Личен архив

Кали

„Когато си отива любовта...“  Колко ли песни започват така?

Велика, тъжна, но и вечна фраза, облечена в мелодиите на времето. Жалко, че любовта в днешно време все по-често си тръгва от нас и сякаш даже не е идвала, не е била тя или като мираж в пустиня е подвела търсещия я човек!

Казали са хората, че за да я задържиш – нея, истинската, с главно „Л“, са нужни не просто компромиси, но и борба с нокти и зъби , за да я запазиш. Само, че знае ли човек кое е Любов, кое не е?

Ако е истинска, тя би устояла на всичко – защо му е на влюбения да се бори, да се променя, да страда? Не трябва ли просто да изживее щастието си ? Не, не ставало така.

В любовта винаги единият гонел другия, иначе не би било интересно. Моля?

Тези „правила” аз бих разбила на пух и прах. Не е любов, когато си раздиран от терзания, когато молиш, плачеш, страдаш, гониш или падаш покорно на колене, изгубил дух и достойнство. Не са ли това спътниците на влюбения заблуден?

Любов е, когато се усмихваш и единствената причина за това е тихото присъствие на любимия до теб, когато се оглеждаш в очите му, когато не сравняваш, не променяш, не броиш колко даваш и колко вземаш, не се съмняваш, а вярваш без страх, че няма да се окажеш излъган, когато си готов да полетиш ... и още и още много  такива ситуации, заради които си струва да посрещаш утрото и да споделяш деня с любимия до себе си.

Любовта е древна колкото човечеството. Тя е присъща на живите. Давали са ѝ безброй определения. За Нея са умирали, от Нея са възкръсвали. Велико, нали?

Велико, а толкова крехко чувство, което е ставало повод за епохални събития, като Троянската война, например! Чувство, провокирало през вековете не един обикновен смъртен  да сътворява вдъхновяващо изкуство – поезия, музика, картини, живот.

Каквото и да се каже за Любовта, за едни ще е вярно, за други може би не.

Но вярвам, че всеки жадно я търси, за да бъде щастлив. Нека умът съпътства сърцето в това вълшебно търсене. Разум и чувства.

Не, това не е предизвикателство, а стремеж да опазиш Любовта от подло омърсяване и грубо потъпкване.

Нейното място е в цялото ни същество, тя огрява душата ни и озарява мисълта. Не я захвърляйте ненужна и употребена, не я унижавайте, пазете я. Тя е крехка, но и по-силна от нас, тя е глътката въздух, тя е живот! Болка и щастие – това е Любов! 

Прочетете още от Колонката на Кали в Edna.bg:

Призът "мъжко момиче"

Остарява ли изкуството?

Има много като теб, но точно ти ми липсваш

Пишете на Кали на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти