Когато не ни върви в живота

Когато не ни върви в живота
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Припомняме ви една полезна статия на Алексей Бъчев, отговор на писмо на читател за живота и късмета (бел. ред.)

Здравейте!

Пиша ви, защото, казано накратко, просто нищо не ми върви в живота, с каквото и да се захвана. Не мога да си намеря мястото и призванието. Всички, които се пишеха за мои приятели, ме изоставиха, понеже съм била безработна и бедна. В личен план излизах с мъж, който ми би шута. Преди това, обаче, се постара да ме нарани дотолкова, че да загубя вяра в хората като цяло. За това спомогнаха и малкото познати, които имах, разбира се.

Сега нямам никакви приятели. Каквото и накъдето и да подхвана, все нищо не излиза. Опитвах с писма до Вселената, с чекове, с връзване на чорапи, с какво ли не и повярвайте ми, ако има успех, то той е само миг, който води след себе си пак тъга. Или както се казва, докато се усмихнеш и се озъбваш. Не мога да се зарадвам на нищо, защото се оказва, че радостта ми е била напразна. Бих искала скапаната ми съдба най-после да се обърне малко към мен и ако има Господ, то той да се сети, че съществувам. Искам събитията в живота ми да не са само лоши и да не ми носят огорчение.

Съжалявам, че не мога да опиша точно проблемите си, но аз съм по-объркана и от несвързаните изречения, които написах. Ще се радвам, ако Алексей ми отдели малко внимание и ми каже какво да направя. Искам да ми върви, да имам късмет, работа, приятели, мъж, който да ме обича... Искам да бъда себе си и да ме харесват каквато съм.

Благодаря

Здравейте,

Мисля, че трябва да започнете от първата част на последното изречение, което сте написали, т.е. "искам да бъда себе си". От всичко прочетено в писмото ви, оставам с впечатление, че твърде много търсите опори за живота си в неща извън вас. Добре е, обаче, да се опитате първо да изградите такива опори отвътре. Позволете си да бъдете себе си, каквото и да означава това в този момент, без да търсите непрекъснато външно валидиране. Това е добра отправна точка, от която да тръгнете, за да промените впоследствие и житейските си обстоятелства.
Това, върху което трябва да поработите в момента, не са външните условия на живота ви (мъж, работа, пари и т.н.), а промяна на тази хронифицирана нагласа на жертва на обстоятелствата и карък.

Каквито и писма да пишете до Вселената, каквито и чорапи да връзвате, докато го правите с отношение да обърнете "скапана си съдба", вместо скапаната си лична нагласа, няма да имате успех.

Скоро Ивето (Ивинела Самуилова – бел.ред.) ми разказа следния случай. Качила се тя един ден в такси и изведнъж, след като нещо се чуло по радиостанцията от диспечерната, шофьорът започнал да се вайка какъв карък е, как все на него се случват "тези неща" и т.н., и т.н. Тя попитала какво е станало и той й се оплакал, че от три часа висял без работа на стоянката на такситата и тъкмо взел нея, пристигнала заявка за много дълъг курс, от който щял да изкара съответно повече пари. И започнал да ѝ обяснява, че това му се случвало редовно, че той е най-големият Марко Тотев на света и че дори Господ да му набута късмета отзад, той пак "щял да го изпърди", както се изразил.

Тогава Ивето му предложила да се преименува.

- Как? – попитал шофьорът.

- Ами например, вместо да си казваш, че си Марко Тотев, си казвай, че си Розов Лозобунгер с голям късмет – му отговорила тя.

Разбира се, шофьорът ѝ хвърлил един от онези, леко стреснати погледи, та трябвало да му обяснява, че се занимава с психология и че това е една съвсем нормална психологическа практика. Когато го попитала знае ли какво е Розов Лозобунгер, човекът, разбира се, отговорил, че не знае, а тя му обяснила това, което аз се опитвам да обясня на вас: само когато успеем да изчистим нагласата си от негативните етикети, с които сме я натоварили, можем на нейно място да създадем друга нагласа, която да започне да случва и съвсем различни неща в живота ни отвън.

Ето няколко предложения как да постигнете това:

Разбира се, може да ползвате преименуването от горния пример. Измислете си име, което не означава нищо за вас и го натоварете със съдържанието, което искате да има. Така вече вие няма да сте "тази със скапаната съдба", а нещо съвсем различно, например "лилав скоролезел на вълшебен круиз".

Друг добър вариант, специално за вихрова ситуация, като вашата, когато едно през друго са се натрупали негативни обстоятелства, е да запишете всички тези негативни неща в живота ви, до изчерпване и щом усетите, че няма какво повече да добавите, написвате на нов ред изречението: "но незнайно защо и как..." и обръщате разказа, като започвате да описвате картината на живота, която искате.

Трета възможност, която много добре действа при хора, които хубавичко са зациклили в негативния си сценарий, е просто за известно време да започнете да обръщате предметите около себе си на 180 градуса. Например, сядате на масата, виждате химикал, книга, телефон, чаша... и просто ги завъртате на обратно.

В курса с нови техники, който провеждаме в различни градове в страната, са подбрани именно такива начини за промяна на неработещата "карта", която сме си създали за реалността и как да я напълним с ново съдържание. Може да си припомните принципите за картата и територията от книгата "Животът може да е чудо"  – това ще ви помогне да осмислите по-добре как функционира нагласата и защо е важна промяната ѝ.

Надявам се идеите да ви допаднат и да ви бъдат от полза.

Поздрави, Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти