Кастинг за... Дядо Коледа

Богдана Трифонова
Снимка: Личен архив

Богдана Трифонова

В духа на наближаващата Коледа припомняме един от любимите ни текстове на нашия автор Боги Трифонова по темата:

"Слушай сега! Първо – да, ТОЙ съществува!

Нека сме наясно. Това, че някой отказва да вярва, че нещо съществува, изобщо не значи, че то мигновено спира да съществува за всички останали!

Ако спреш да вярваш, Нещото спира да съществува само за теб! Изчезва от твоите мисли, от твоите очаквания, от твоите сънища, от твоя свят, няма го и на твоята Коледа. В моята, обаче си го има!"

Така, започвам с обясненията.

Все някога идва момент, когато някой се прибира от детска градина, с насълзени очи, големи като в японска анимация (както се казваше в един от любимите анимационни филми), защото Емо от групата е казал, че Дядо Коледа не съществува! И дори майка му го е потвърдила!

И също е казала, че тя и таткото купуват подаръците!

Горкият Емо… мисля си аз!

В такива ситуации винаги си припомням за Питър Пан и малката, крилата фея Менче Звънче, която ни посипва с светещ прашец и казва, че можеш да полетиш, само ако вярваш, че вълшебните блещулки действат.

Същото е и с Добрия старец - ако някой вярва, че го има, значи за него го има. И ако Емо е решил да не вярва, тогава Дядо Коледа изчезва за него като снежен човек пред камина.

Това е. Въпрос на избор.

Изобщо… много е специален моментът с Милия Брадат Дядо и вярата, надеждата и мечтата свързани с него. Затова още нещо с голямо значение: Кастинг за Дядо Коледа!

Много, много ми се иска (почти като в писмо до Дядо Коледа започнах), когато се избират заместниците, онези които да очакват малките до елхата в големите магазини или на тържествата в детските градини, да бъдем много внимателни. Този избор е много важен, защото ролята е много главна! 

Тези, които слагат на коляното си възторженото дете, докато го питат тихичко колко точно е било добро през годината, трябва да знаят, че имат много тежка и сериозна задача! В този миг в ръцете им е цялата вяра на един малък човек, че Доброто съществува, както и цялата му вълшебна сила!

Също така, този, които е избран да бъде Дядо Коледа, трябва искрено вярва в Добрия Брадат Оригинал или поне да се опита да си спомни, какво е означавал той за него някога, някога… назад във времето.

Друго.

Нека бъде добре костюмиран и с мноооого хубава брада! Брадата е от особено значение! Когато е качествена и добре поставена, брадата носи около 70% достоверност! Децата не трябва да се подценяват, те са невероятно наблюдателни и паметливи, затова нека бъде почти като истинската, а не като губерите от осемдесетте, с които се застилаше дивана в хола или задната седалка на Москвича!

Много е важно и отношение към детето когато Дядото Заместник Коледа говори. Трябва да се усеща топлина, добрина и обич. Нека не забравяме, че не случайно наричаме Дядо Коледа – Добрият Старец, а не Старецът-на-който-му-е-все-тая-какво-прави-тука-само-по-бързо-да-му-дадат-парите-за-които-е-дошъл!

И още изисквания. Дядото Коледа трябва да обръща основно внимание на децата, а не да гледа с интерес техните майки. Както и да не забравя, че чаят не е малко чай и много ром, защото Дядо Коледа има право да ухае само на северен вятър, канела и борови иглички. Ако не съумява да докара този аромат, нека не се опитва да го замени с лъх на алкохол. Ужасно е!

Така, че нека тези, от които зависи кой да бъде човекът, който посреща децата под елхата, не подценяват избора на Точния заместник на Дядо Коледа! 

В противен случай, ще се наложи да поемате отговорността от вредите нанесени от грешния избор, а те могат да бъдат ураганни и опустошителни!

И ако искате вярвайте, но тогава Истинският Дядо Коледа, няма да ви донесе Мечтаното на празника, защото вече сте успели да счупите като коледна играчка, нечия Голяма Мечта!

Прочетете още:

Да се Пробвам да Пробвам в Пробната

Селфи

Жените пускат бради и мустаци

Рецепта за Синьо лято

Падам си по падането

С деца на… протест!

Пишете на Богдана на edna@netinfocompany.bg.

Пишете на Богдана Трифонова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти