Какво си обещахме след лятото

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Направило ли ти е впечатление, че неусетно започнахме да възприемаме и преживяваме лятната си ваканция, като вододел между два сезона. Абе, както в телевизиите започват “новия” сезон през есента, така и ти. През отпуската изключваш, зареждаш и си мислиш за това, как от есента животът ти ще се промени.

Отпуската се получава, като един вид Нова година. Каквото било – било. И от новата година – айде на ново. С нов ентусиазъм.

Та така. Да се върнем към лятото. Няма да пътуваме дълго. Ей го, кога беше.

Какво си говори през ваканцията? Че не можеш повече така. Че извън ваканцията сякаш не си ти. Бързаща, увълчена, всичко е проформа. Усмивките, грижите, вечерите, бачкането, сексът. И че не можеш да продължаваш така. Като оголен нерв.

И започна да се заричаш и да си обещаваш. Че няма да се претоварваш от работа. Всички си го казахме. Дали ще успееш да го постигнеш и какво означава това ? Не знам. Но го направи. Вземи един тефтер, започвай да си пишеш задачите и през известно време им хвърляй по един поглед. Ще видиш, с колко безсмислени неща искаш да се натовариш....

Диетата. Знам, започваш още щом се върнеш от отпуска. Не само диета. Изцяло нов режим на хранене. По-хубава храна, по-често готвене. Ето, вече си си купила малко сушени манатарки и домашен боб от някоя бабичка край пътя. Започваш да се храниш здравословно и така да готвиш на семейството си.

Какво друго? А, да. Гледаш да отделяш повече време за себе си. Ще се опитваш да се виждаш повече с хората, които наистина са ти приятни. Правилно. Дай им на късо на всички, които стоят в сърцето и телефона ти, като “контакти”, а не като приятели.

Телевизията? И нея малко ще я шкартираш, нали ? За какво ти е Биг Брадър, извинявай !? Какво ти дава ? Нищо. Залагаш на сериали. Или просто си букваш един филм и гледаш него. Когато го дават – тогава. Не се отклоняваш много, много. Браво, това е хубаво решение !

Децата? Оф, децата....Решила си, че можеш да бъдеш по-добра майка! Сигурен съм, че си достатъчно добра, нали децата ти са те избрали. Но сега си решила твърдо. Ще ги водиш по музеи, ще ходите заедно на кино. Театър. Децата никога не си ги водила на театър. Идеално ! Ще погледнеш програмите и ще ги заведеш на нещо забавно. Като за пръв път няма да рискуваш. Концерти също.

През ваканцията си даде сметка, как децата ти растат пред теб в движение и всичко става толкова бързо, че си даваш сметка, как детството има начало и край и как в началото си ти, а краят е без теб. Да. Води ги, настъпи сериозно по тази точка. Кино, изложби, четене на книжки всяка вечер заедно, ден на сериалите с пуканки на дивана, учене заедно. Това не е загубено време.

Абе, ваканцията ти е отправна точка да започнеш нещо ново. Каквото и да си решила е правилно. Не може един офис и едни задачи да са по-силни от теб и да бъдат всичко за теб. Равновесието така или иначе и рано или късно ще се наруши и после, извинявам се за израза, и работата ще го издуха.

За това – действай ! Обещанията от лятото не са като секса през лятото. Те остават и през есента.

Още от Симо:

Джуки и силикон

Защо трябва да ходя на психоаналитик?

Мъжът в мола

Бягай от тоя пикльо, скъпа!

"Мисията" на бащата

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти