Как звучи свободата

Калин Терзийски
Снимка: Личен архив

Калин Терзийски

Една вечер, съвсем наскоро, трябваше да представя един млад поет. Млад, млад, колко да е млад? Както се казва напоследък. Ами – към тридесет и пет. Вече младостта е доста разтегливо понятие. Живеем дълго. А някои твърдят – и некачествено.

За това бих поспорил. И бих вметнал, че качественият живот си е задача на всеки един човек. И под качество, моля да се помни, никак не разбирам висока заплата и осем вида нетрайни колбаси в хладилника.

Но, както и да е. Млад поет. Представяне.

Той сам си го беше организирал, а аз трябваше да поговоря за него. И да прочета няколко негови стихотворения.

Аз се смущавам да говоря за други хора. Винаги имам чувството, че ще нараня някоя от деликатните човешки струни. Станали сме твърде деликатни напоследък. Бих казал – мнителни. Но за този момък не изпитвах никакви притеснения. Той беше талантлив.

Аз не щадя талантливи хора. Те са жилави бурени.

Талантът е най-чудният мехлем на света и с него талантливият лекува най-успешно хилядите рани и ранички от злоба и безразличие, които проклетият живот му осигурява всеки ден. Та така – аз изпитам състрадание към талантливите. Съчувствие. Но не ги щадя. Те трябва да са силни.

Момчето, между другото (хаха – как звучи само това “между другото“), се казва Росен Желязков. Наистина талантлив. Луд поет. Човек, който не спазва правилата. Даже граматичните.

Така и казах, когато започнах да го представям. Така казах: “Той, дами и господа…”

И се развълнувах и почти завиках:

“Той, мили приятели, даже не спазва правилата на граматиката! А камо ли наложените от робски времена правила за красивото и правилното писане!

По дяволите тия правила, по дяволите и на тия времена! Та той, дами и господа, даже на изреченията, на които трябва... забележете, някой ни е казал, че трябва да се сложи удивителна... той слага въпросителна! И обратното! Той, дами и господа, си прави каквото си иска!

И това е велико, дами и господа!”

Така казах. И после се размислих. И продължих.

“Защото, дами и господа, и без друго несвободите ни обграждат отвсякъде и ако няма някои такива, като Роската, които да ни покажат как се прави нещо свободно, нещо дишащо, нещо вихрено и неовладяно от рамки и юзди, ако няма такива примери – ние ще си живеем тъжния живот на коне с капаци, на катъри в хомоти, на юзъри на интернет услуги в мрежата и в матрицата. На мравки в какафоничния макет на нищото, наречено свят.

Ако няма примери за свобода, ние, дами и господа, ще мислим, че тя не съществува.”

А после седнах и заслушах стиховете на Росен. И си мислех: “Дали нарушаването на правилата и свободата е едно и също?”

А малко по-късно същата вечер имах среща с едно чудно красиво малко момиче – куклена актриса. Която трябвало да прави етюд по текст на Алеко Константинов. И тя, защото не успяла да намери нищо трептящо и резониращо с душата ѝ в публицистичния текст на Алеко, ни в клин, ни в ръкав, в последния момент, се явила на изпита си с текст на Георги Марков. И предизвикала скандал.

Свобода, дами и господа. Една свобода. Която резонира с душите ни.

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти