Измерения на прошката

Калин Терзийски
Снимка: Личен архив

Калин Терзийски

Имам Edna добра приятелка. Ученичка, последователка, душевен другар... не знам точно как да я нарека. Езикът ни, мили братя и сестри, натрупа много срам и сега повечето думи и изрази имат съмнителни, а понякога и противни конотации. Нали знаете какво е конотация? Това, което върви заедно и покрай най-конкретния смисъл на думата. Знам, че тия, които знаят, ще се обидят и ще кажат "тоя ни подценява", а тия които не знаят, ще изпуфтят презрително и ще кажат "тоя па на к`ъв се прави".

Както и да е. Доста злоба натрупахме един към друг, не мислите ли? И езикът ни – като едно "вълшебно огледало" (по Хайтов) – отразява натрупаната ни злоба един към друг.

Затова аз не знам как да нарека моето момиче - без да прозвучи банално или високомерно, или пък с някакъв лъстив подтекст. Приятелка, ученичка... Абе просто Диана Маркова.

Поетесата и писателката, която най-много ме е впечатлила в последните години. Запознахме се преди пет години на едно мое представяне, тя се правеше на журналистка и каза, че иска да ми вземе интервю.

Аз се престорих на Марк Твен и повторих думите му: "А с какво се взима интервю?"

Но тя не беше чела точно този му разказ и затова не се сети да ми отговори: "Ами в някои случаи – с тояга."

Всъщност тя май не работеше във вестник или списание тогава – просто искаше да се запознаем и използваше журналистиката като най-лесен повод.

Журналистиката, Бога ми, руши стените между хората! – казах си на смях тогава.

Но не строи ли също така стени от черногледство и злонамереност? – мисля си тъжно сега.

Както и да е. Запознахме се тогава, във вихрената 2010 година. Първото, което май ми каза тя, беше, че има диагноза шизофрения. Има си я. Някой – както става в наше време – я шибнал като брадва в челото. Аз изтръпнах леко. А съм бил психиатър. Тоест – би трябвало напълно да съм се преборил с предразсъдъците си. И да приемам хората с всякакви подобни диагнози с чисто и умно, просветено чувство. И с добро, любящо сърце. Но нали съм средновековна, пълна с мракобесие свиня – като всички, като абсолютно всички нас – и затова изтръпнах. Леко, много леко. Но – изтръпнах.

После поех въздух и приятелството ни потече като вода.

Понякога клокочеше, движението на водата ставаше турбулентно – когато заболяването ѝ имаше леки обостряния – но после отново ставаше гладко, прекрасно и ламинарно – като умна река, която знае към кое море отива. Ние отивахме заедно към морето "голямо изкуство" и затова се движехме добре.

Тя издаде първата си стихосбирка ”Кръв по клавишите” и аз бях горд. Казах ѝ: "Такава блага поезия не съм чел наскоро…и май – от много отдавна." И не я лъжех, само защото ми е приятелка или защото има някаква си диагноза. Знаете - хората стават милозливи и много внимателни към носителите на разни диагнози. Пфу. Лицемерно е, да.

После тя ми даде първия си роман "Една четвърт" (точно навършваше 25). И той беше страховито силен. Още не е излязъл, не знам дали ще излезе някога. За съжаление, не аз издавам книгите в България.

Edna вечер тя ми се обади, беше наскоро. И ми каза няколко малко по-остри думи. Казах си с мъка: "Май се обостря нейното проклето заболяване!" Тя ми се сърдеше, че съм подкрепил един много интересен и талантлив поет. Но малко особен такъв, странен. Подкрепям и него. Не само нея. Нещо като женска поетична ревност, де да знам. Каза ми няколко лоши думи за него.

И аз изтръпнах отново. Като преди. Тя говореше за него така нетолерантно и обидно, както аз много съм внимавал някой да не заговори за нея.

И както тя се бе страхувала да-не-заговори-някой-за-нея.

Тази, която се бореше за толерантно отношение и разбиране, не проявяваше такт и разбиране.

Изтръпнах. Осъзнавах, че го прави неосъзнато, а може би и заради заболяването си. Но у мен избухна един такъв горчив и непримирим гняв! Казах си: "Ето, ето, ето по дяволите! Това сме ние! Хора! Ах, жалка работа! Винаги искаме и искаме и искаме! Състрадание, разбиране, толерантност, милост и добро отношение! Искаме! А когато стане дума за друг – веднага сме готови да го лишим от тях."

И взех, че ѝ казах: "Абе точно ти ли намери да го наричаш така? Ти, която живееш, надявайки се на толерантността и разбирането и добрината на хората!? Ти плюеш на тях и говориш по такъв груб начин за горкото, странно момче!"

И моята приятелка, моята единствена ученичка ми се обиди. Написа ми много гневно и отрицателно писмо. Отричаше ме с него. Наведох глава и се натъжих, като го прочетох. Дълбоко.

А после тя се влоши. И сега аз страдам от мисълта, че съм причинил това влошаване. Което, естествено, е глупост – болестта си има своя логика, не е свързана с разни житейски дреболии... Но пък дали не е?

И аз мисля за моята душевна приятелка и ученичка и сърцето ми се свива от тревожно угризение и се чудя какво да измисля…

И си казвам: "Само за прошка мога да се помоля, Господи."

Нищо друго не мога да направя аз в тоя живот.

И сега ще ви кажа: Прошка трябва да поискам от Бог – заради гнева си, от Диана – заради причинената болка, от момчето, което тя обиди пред мен – заради самата нея, от хората, защото…

Защото не съм толкова добър, колкото мога и трябва да бъда.

Простете. Това е.

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти