Ива Екимова: Щастие? Не, благодаря!

Ива Екимова
Снимка: Личен архив

Ива Екимова

Във всеки наръчник, излязъл изпод заглавие "Как да...", пише, че щастието е простичко.

Лека храна, хубава музика, приятна компания и много пътувания. Ще рече човек, че щастието е нещо, което можеш да спазариш с живота.

Истината е, че понякога успяваш. Повечето опити обаче се разбиват на пух и прах, катастрофирайки я в кухнята, я в хладилника, я в непоносимата лекота на битието.

Тогава започваш да се дразниш – на себе си, на партньора си, на майка си, на шефа си. 

Съвсем естествено идва и смяната – на коли, дрехи, къщи, хора, прически. Събуждаш се уморен, а леглото те посреща бодър. 

Изгубваш хармония, смисъл, наслада и емоция, заменяйки ги с тревога, страх, неувереност и самота. Най-тъмно става, когато отчаяно търсиш одобрението на другите. Накрая загубваш себе си, възлагайки отговорността за щастието си на друг. Не научаваш урока си. Нямаш с какво. Опустошеното ти сърце не търси смисъла вътре, а го крещи навън.

В душата ти няма място за празни седалки. Запълваш ги с грешки.

Надяваш се, че е сън, а се оказва кошмар. Повтарящ се кошмар, сякаш дистанционното се е развалило точно на най-страшната сцена. Тази, в която се разпадаш на съставните си части, а в същото време все още вдишваш мечти, които виждаш как се отдалечават.

Щастието, казват, е в очите на влюбения. Само че, когато тялото се е превърнало в камък, сърцето в облак, а душата в кристали – не можеш да се влюбиш. Когато не можеш да се влюбиш, значи отдавна си мъртъв. Чела съм някъде, че мъртвите са щастливи.

Може би тук е ключът към щастието. Смъртта е занимание самотно и о, чудо, отново отговорността за нея е на друг. Има една, единствена тънка разлика. Докато смъртта ни е чужда работа, то щастието си е в нашата собствена власт.

И не, не е скрито нито в срещите, нито в леката храна, нито в пътуванията.

Щастието е нещо, което носим в себе си. Нещо, към което можем да се обърнем всеки миг. Да го хванем за ръка и да го изведем на среща с приятели, на дълъг и безцелен път, на разходка или просто на светло.

Само тогава можем с лекота да отдъхнем: Щастие? Да! Да! Да! Благодаря!

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти