Яж! Ходи и се обичай

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Жените мислят за храна повече отколкото мъжете мислят за секс. Не знам дали това е официално доказано, но според мен е. Разликата е, че женското мислене за храна винаги е придружено със съжаление, със свито сърце и винаги е свързано с това до какво води храната.

Сексът е удоволствие. Храната също. Мъжът мисли чистосърдечно за първото, а жената не със същата страст за първото и съвсем не за второто.

Не мога да разбера - как не затопляте?! Човек запомня моментите, в които е хапвал нещо вкусно, а не моментите, в които е гладувал.

Пиша това от уважението, което изпитвам към стремежа на жените за външно съвършенство и усилията им свързани с вечното гладуване. Никоя жена не заслужава това.

Помисли за усилията, които полагаш, за да спазваш някаква диета. И как винаги се бориш да не се отпуснеш и да не си хапнеш нещо малко и само веднъж. И как не винаги успяваш в тази борба.

Виж сега, защо не обърнеш плочата?

Вместо да се изкривяваш от мъка и да бъркаш разни гнилочи и да хрупаш една ябълка цял ден, просто заживей в мир със себе си.

Яж каквото искаш и не изпитвай съжаление за това, което си изяла. За какво го правиш? Да те харесват повече? Кой? Харесването ти зависи само от теб. Повярвай ми.

Кои са критериите за слабост? Още 8 килограма, още само 5 или още 2?

Ок. Понякога има обективни причини да си на диета и тези причини са обективни, защото те виждаме отдалеч заради размера ти, ама това са редки случаи. Останалото е психологически проблем, който пречи не само на теб, но и на тези около теб.

Вместо да си броиш трохите и калориите, започни да ходиш. Не на фитнес, не на аеробика. Просто да ходиш. Пеша. Пеша можеш да стигнеш до всякъде. И няма да се потиш. Ако се потиш, значи не можеш да дишаш правилно и се задъхваш. Намери си ритъма на ходене и животът ти ще се промени за една седмица. Но по-важното е, че ще имаш всекидневна и достъпна активност, апетит, който няма да се опитваш да потиснеш и най-важното. Удовлетворение. За самата себе си.

Ходенето не изхабява нито една твоя става. Не го бъркай с тичането! Това е най-естественото човешко движение и редовното му упражняване ще те тонизира, ще ти свали излишното, ще те стегне и ще ти подобри метаболизма. Не ти рекламирам нищо. Ходенето изисква само да си с подходящи обувки. Не подценявай ходенето.

Животът на всички е прекалено кратък, за да го изхабяваме в генерални репетиции за сериозните диети, които започваме "от утре". И които така или иначе не започваме.

Удовлетворението от живота до голяма степен идва от храната и не се отказвай толкова лекомислено от нея. Неслучайно са казали "солта на живота" като синоним на нещо хубаво. Не са казали "триците на живота". Не спирай да ядеш. Започни да ходиш. И не забравяй - когато започнеш да живееш в мир със себе си и апетита си, тогава тялото ще ти отвърне със същото.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти