Домакин

Калин Вельов
Снимка: Красена Цветкова

Калин Вельов

Преди няколко дена реших, че съм прекалил с отлагането и е време да изчистя къщата си! :)

Запретнах ръкави и започна една тридневна борба... И понеже човешката алчност не ми е чужда, събрах преди години два апартамента в един, за да се ширя като бей и сега ми излиза през носа, когато дойде момента за чистенето (и отоплението през зимата)! 

Не знам и защо отлагах токова време с викането на чистачка, но всеки път си казвам – айде, стига си се лигавил, сам ще се оправиш! А отнема зверски много време... Плюс косми от котка и заек!!! От заека има и други остатъци навсякъде из къщата, включително и на невероятни места!

Моля ви, не си взимайте заек в къщи! За нищо на света! Мен ме подлъгаха да ми го подарят, а аз го подарих на приятелката ми. А тя живее с мен :) Та всичко се завъртя по кръга и обратно у нас!

А защо чистя сам последните месеци, ще го обсъдим сигурно другия път, но си имам сериозно основание за това!

Та да продължа с неволите – ще добавя, че съм в квартал с ново строителство, което до скоро означаваше черен път пред къщата. И за тези които си мислят, че е голям лукс да живееш в нов квартал, само тишината е хубава! Всичко останало е борба – с калта, снега, прахта, новодошлите съседи, които си мислят, че са най-големите баровци, защото са в този квартал и т.н. 

Признавам си, че не ми е неприятно да чистя, даже съм ок с това! :) Пускам си музика и го приемам като задача за деня. Но започна ли да го правя, искам да е перфектно всичко. И заминава много време.

Както и да е. Идеята беше, че всеки път като почна да чистя, установявам в колко мръсен град живеем. Не че като ходя по улиците не го виждам, но някак си не очакваш част от тази мръсотия да ти е в къщата. А тя наистина влиза, най-вече под формата на прах, който пък е най-гаден за чистене!

На всякъде влиза и се наслагва, а за да го изчистиш, трябва да пререждаш купища списания, книги, дискове и какво ли още не! А на балконите е най-представителната част от това, което дишаме всекидневно... и ме плаши! Знам, че някои домакини ще ми се подиграват на мъките, но съм убеден, че тези от мъжките им половинки, които се осмеляват да чистят ще се съгласят с мен. :)

Дори съм чувал жени да споделят колко им се гади от чистенето на прах! А идея си нямам как да стане по-чисто в града. Имам предвид реално как да стане това в София, например. Това, че не мият улиците е ясно и то е основна причина предполагам.

Спомням си как след фестивал или футболен мач в Амстердам плъзваха десетки от онези малки машинки, които стигат до всяко ъгълче на улицата и тротоара и изблизваха за няколко часа града, все едно не са минали хиляди орки от лондонски, холандски и белгийски запалянковци и фенове.

Другият момент, който няма да забравя, е как не си измих колата шест месеца в Холандия и остана чиста! Но това е дълга тема на сравнения и анализи, която въобще няма да захващам.

Та много интензивното строителство в София също помогна и то в голяма доза. Разбира се, че и културата на българина е от значение. Повечето от нас си мислят, че като хвърлим боклука някъде на чуждо място - и край, това не ни засяга. А то реално се връща в дома ни под друга форма.

Със сигурност не сме по-хитри от природата (за каквито често се мислим)!
Всъщност, не съм проверявал и не знам, дали домакините в Пловдив или Варна, чиито градове изглеждат много по-зелени и чисти, имат по-малко драми с прахта от мен :) Но някой ден ще разбера това, в домакински разговор със съгражданка по съдба!

Със сигурност обаче, когато лятото съм на каравана на морето има още по-ужасен ситен пясъчен прах, който странно защо там не ме притеснява толкова! :)

Явно всичко е въпрос на нагласа и философия.

"Има пясък, слънце и море – прахта съвсем не е проблем. Има сгради, пътища и смет - това не е живот за мен!" :)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти