Да се Пробвам да Пробвам в Пробната

Богдана
Снимка: Личен архив

Богдана Трифонова

Ако перефразираме популярното изречение за изкушението и отдаването на Оскар Уайлд, можем да кажем, че най-лесният начин да спреш да обикаляш магазините, е да започнеш да го правиш. Защото все някога ще стигнеш до Пробната! 

Красиво оформени витрини и още по-красиви намаления ни привличат като ванилен аромат, мечка (който гледа „От местопрестъплението”, ще разбере :)). Докато се усетим, жадно прехвърляме закачалките и избираме това и това, и това, и това, за да стигнем до мястото, чиято цел е да ни откаже от пазаруването. Пробните! 

Нямам представа кой и защо ги е направил точно така, но те отказват безотказно! Поне на мен. Е, ще се пробваме ли да пробваме?

Имам чувството, че  в повечето пробни НЕ пробвам дрехите, които съм харесала, а самата пробна. Обличала съм всякакви. Най-често съм пробвала Тесни пробни. Те са ми любимите. Размерът е малко по-малък от размера на телефонна кабина – 60/65.
В най-добрия случай влизаш там с една избрана дреха. Ноооо, носиш и дрехи на гърба си, които трябва да махнеш. Имаш и чанта! А може да е голяма! А може да имаш и още една! А къде да оставиш съблечените дрехи? А, ако си взела да пробваш рокля с цип на гърба?

Сложничко стана! На всичкото отгоре огледалото е точно под носа ти. По-скоро можеш да си оформиш веждите, отколкото да се огледаш в роклята. Но, така и така не можеш да си извадиш пинсетата от чантата, защото тя е под другата, а двете са под съблечените дрехи.

Остава да излезеш навън и да се погледнеш в огледалото на магазина. Там, повярвай, става още по-страшно, защото докато се оглеждаш ти, оглеждат и те - продавачките и останалите жени в магазина. Неодобрително е май? Некомфортно е! Дано само някоя от тях не каже на висок глас: „Май трябва L!”
Шмугваш се обратно, за да си облечеш собствената кожа и бързо да избягаш от тук. На излизане си мислиш, че все пак има и нещо хубаво в операция "Тясна пробна” - свалила си килограм, докато се събличаш и обличаш при тези екстремни условия.

Другата любима пробна, е тази с "недостигащото перденце”.
Дали от пестеливост или по-висок диоптър, този който прави завесите за пробни, често пести по педя от ширината им. Колкото и да дърпаш, за да затвориш пространството – не ти се получава.

Най-любимата ми от всички пробни, обаче, първото място в личната ми класация, е една малка пробна в центъра на София, съвсем на Попа, съвсем в ъгъла на магазина. Завеска обикаля ъгълчето така, както в училище ограждахме с дъгичка правия ъгъл на квадрата. Там в пробната, въпреки, че Пробна звучи твърде гръмко за това пространство, няма кукичка на стената, за да закачиш свалените си панталони, няма огледало, за да се видиш с новия панталон, няма място и за теб самата, но за сметка на това има мивка, в която спокойно можеш да накиснеш чантата си или някоя свалена дреха.

Към тази екстра, магазинът има и адски любезна продавачка, която винаги стои като стража пред завесата  и пита: "Мога ли да надникна? Стана ли ви? Я, излезте да ви видим?”  Най-лошото е, че там често има много хубави дрехи…

Истината е, че има и прекрасни пробни в чудесни магазини, с много добре обучен персонал. Факт! Има и такива пробни, в които можеш да влезеш заедно с най-добрата ти приятелка, която ще те огледа критично и ще си каже тежката дума, относно онази рокля с цип на гърба. Факт!

Но когато си минала през пробните на 80-те и 90-те, когато при киша и дъжд навън, в пробната имаше прогизнал вестник, на който да стъпиш… ставаш особено зла, когато нещо кара душата ти да се чувства на тясно!

И едно забавно клипче по темата с тесните пробни и моловете като цяло:

Пишете на Богдана Трифонова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти