Цигара или не!

Калин Вельов
Снимка: личен архив

Калин Вельов

Скоро четох колко много Катето Евро се кефи да пуши. Много ми хареса материала… не заради това, че сме приятели с нея, а заради откровението… така образно го е изписала, че и на мен ми се допуши.

В интерес на истината никога не съм пушил, така че може да се каже, че не разбирам пушачите. Но ми харесва да пуша пура (въпреки че ми се завива свят) и ми харесва мириса на трева (канабис). Още ме е яд, че докато живях в Холандия не опитах качествена трева. Но тогава не ми беше въобще до това… куп други емоции ме заливаха всекидневно… Както и да е, връщам се на цигарите.

Вчера, докато бях на едно събрание в НДК се сетих за Катето Евро и това, което беше писала. До мен бяха седнали момчетата от БТР и пушеха няколко от тези големи електронни цигари, които димят здраво и приличат на пура. Ами да – супер добро попадение си помислих! Наложен ти е закон, с който няма как да се бориш, нито пък има смисъл да се нервиш. Не може да пушиш в заведение, нито в залата... нито където и да е. А с кефа от цигарата си свикнал от години…

За мен като непушач беше сигурно не по-малко удоволствие да гледам как се наслаждават на "тютюна", а аз дори не помирисвах нищо. Пушат колкото и където си искат и не пречат на никого. Дали това не е бъдещият бизнес на цигарените компании?! Доколкото разбрах, не са толкова евтини тези електронни цигари, но за сметка на това са по-малко вредни... и позволени. А за мен най-същественият момент е, че не тровиш хората около себе си! Защото колкото и да отричат, всъщност пушачите са супер егоисти.

Малко от тях мислят за околните и питат дали ще пречи да запалят, а повечето пък не ги и вълнува тази тема. Аз съм от 18-годишен сред обилно цигарена среда всяка вечер... заради професията си. Отначало казах, че няма да ходя на тези места, където има толкова дим и ги избягвах. Но скоро стана ясно, че ако искам да свиря по клубове и да стана професионален музикант трябва да се прежаля. Спомням си как отначало, когато се прибирах в 4 сутринта от свирене в Кънтриклуба с "Медикус", влизах под душа с дрехите направо... Полудявах от миризмата! Това продължи няколко месеца, докато престанах да се самосъжалявам и забравих за тази драма.

А според изследванията отпреди няколко години имам дробове на пушач! И защо е това?! - защото допреди 10 години (че и сега) нямаше вентилация в клубовете и заведенията и дишахме с пълни дробове това, което пушачите отделяха в количества. Нали се сещате - 200 пушача по 1 кутия на вечер в малко заведение колко гадория във въздуха означава?! Ми да! – много съм щастлив, че не се пуши и поне дъщеря ми няма да се трови от малка. Радвам се, че има и електронни цигари и може всеки да си взима необходимата доза никотин, без да ми я натрапва уж неволно по въздушен път.

Аз разбирам негодуванието на пушачите, че им се отнемат свободи и какво ли още не, но не са сами на този свят... Ето, всеки който иска да пуши - да излиза на открито да си пуши! Малко прекалено ми се вижда в Щатите, че и пред заведенията вече забраняват... или пък в Белгия, се оплакаха приятели, че и електронните цигари са забранени в закрити помещения... Това вече е крайно! Но на запад е така – решават, прокарват закон и повече никой не се обяснява. Имат самодисциплина и култура. На юг винаги ще се опитваме да кръшнем или нещо да измислим, с което да минем между капките.

Сигурно и чичото с бързата кола ще се оплаче, че му отнемат свободата на избор като слагат ограничения на скоростта и камери по пътя, но е факт, че жертвите намаляха двойно... Не че само от никотина зависи здравето на българина, но може с нещо да помогне тази забрана smiley.

Пък аз ще гледам като минавам през Кокаляне да не вдишвам дълбоко, щото оттам една къща дими като шатра на индианци smiley!

* Пишете на Калин Вельов на edna@netinfocompany.bg!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти