Богатите също плащат

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Случи ми се преди време. Влизаме със сина ми в една книжарница в търговски център до квартал Слатина. Обичам да ходя там заради мириса на нови книги, заради отстъпката, която ползвам и заради това, че ми е много удобно да взема нещо оттам за подарък, когато ходим на детски рождени дни. И така.

Първото, което виждам в книжарницата, беше една мутра. Ама, като ти казвам мутра, направо извадена от 90-те години. Бях си помислил, че вече са изчезнали. И така, минавам покрай мутрата, който не си отива с мястото, на което е. Следващото, което виждам, е майка с дете. Горда и достолепна жена без особено високо материално благополучие. Личаха си и двете. Детето ѝ се заглеждаше в атрактивните енциклопедии за по 40-50 лева, тя му предлагаше промоционалните книжки за по 2,90, които не бяха кой знае какво.

Стана ми едно такова гадно и започнах да философствам наум за несправедливостите в живота. След малко продавачката, рядко сладко и начетено момиче, която познавам, ме извика. Имаше учудено изражение. В ръцете си държеше 100 лева, които мутрата ѝ  дал, за да може жената да си купи нещо с тези пари. Опа! 

Значи мутрата е забелязал жената с детето, разчел е това, което забелязах и аз, и за разлика от моето тихо философстване и цъкане, колко е несправедлив животът, е направил най-якото. Не е отишъл при жената да ѝ блъсне брутално едни 100 лева, които тя няма да приеме, а деликатно ги е оставил на продавачката. Тръгнал си е, без да разберем нито кой е, нито за какво се бори. Даже по-късно ме хвана яд, че не попитах какво си е купил.

Продавачката се чудеше как да предостави тази помощ на жената и аз ѝ казах, че е лесно – да каже на жената, че е клиент номер 100, или 1000 примерно, и има талон за пазаруване за 100 кинта. Готово!

По-важното беше, че една мутра морално победи несправедливостта в онази книжарница, в онзи момент. Да не разводняваме случката с въпроси и коментари от рода на: "Ама той откъде ги има тези пари?", "Ама това е едно на хиляда, много важно, че е дал 100 лева, можеше пък да даде 1000."

Богатите (без значение, колко са богати и защо са богати) понякога носят възможностите на плещите си и помагат на средата около себе си. Колкото могат. Знам десетки примери за това, как знайни и незнайни хора са помагали за случването на едно или друго. Понякога важно, понякога маловажно.

Богатите хора имат дълг и той е да дават. Не са длъжни да го правят, но изключителният човек си личи тогава, когато прави и това, което не е длъжен да прави.

Когато Рокфелер е започнал да създава нефтенетата си империя "Стандарт ойл" е събрал съветниците си и им е казал, че трябва да правят по едно училище "с качество и репутация толкова високи, че всеки да се стреми към него: във всеки голям град, защото "всеки има нужда от образовани хора". Съветниците му казали, че това ще струва много. "Но и ние имаме много пари" – отговорил им Рокфелер. И го направили. По това време репутацията на самия Джон Рокфелер била, меко казано, противоречива. Но училищата му са останали и до днес.

Няма нищо, което да те прави по-щастлив от моралното ти задовлоство, че си оставил нещо след себе си. Дори да не разберат, че си точно ти. България има нужда не само от високи кръстове и ремонтирани параклисчета из цялата страна. България има нужда от това богатите да оставят повече след себе си. Да купуват книги и научнопопулярни списания за библиотеките и читалищата, да строят читалища, училища, да надмогнат елементарното схващане, че не е тяхна работа, а работа на държавата.

Какво ти пука, на кого е работа, като нещо така или иначе не е свършено и ти лично можеш да го свършиш?

Не се спирай, ако мислиш, че можеш да направиш нещо. Попитай какво и намери начин. Там, където има нужда от теб, си личи, че има нужда. Вижда се. И вместо да мрънкаш и да търсиш как да не го направиш, направи обратното! Просто го направи!

Искам да кажа, че богатите са важни и ценни, дори и да не ти се струва, че е така и дори и да не изглеждат като такива. С възможностите си, те могат да променят средата. Към по-добро. 

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти