Благодаря ви за пушенето

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Не вярвах, че ще го направят. Очаквах, че ще бъде само популистко залитане преди изборите и традиционният, неосъзнат стремеж към простотия, типичен за хора и групи хора с ляв уклон на мисълта, но те отново го лансират. Става дума за пушенето.

Без грам емоция. И без грам никотин.

Да обобщим и повторим бавничко. "Пушенето е вредно за вас и за хората около вас". Не го казвам аз. Пише го по кутиите с цигари. Всяко друго тълкуване е погрешно. Що се отнася до свободата на избора и ограниченията на правата на пушачите (натиряйки ги по кюшета и на студа) нека отново си припомним темата за правата. Правото на пушене НЕ Е естествено право, каквото е правото на щастие, на желание да ходиш с дълга коса или да си падаш по руси мацки с големи цици.

То също така не е и неотменимо право, каквото е правото на живот, на външен вид, на стремеж към продължаване на поколението. Правото на пушене не е нито едно от изброените. Нещо повече. Няма нито една конвенция, която защитава пушачите от тази агресивна "сган", наречена непушачи. Каква несправедливост...

 И така, ако питате един пушач, той със сигурност ще се съгласи, че не е правилно да се пуши в родилното отделение, но само там.

Рестрикциите, които се отнасят до пушачите, не им отнемат правото на пушене, а само ограничават възможността им да превърнат околните в пушачи без тяхно съгласие. И ако някой пушач ми каже – "Ми, като ти е запушено - излез от заведението, бе пич", тогава идва неписаната норма, че вредното трябва да отстъпи. Тоест – "Не аз имам вреден навик, бе пич". Затова - "Ти ходѝ навън в студа".

Ма, чакайте сега, ние го правим за бизнеса, разбирате ли?

Да, бе разбираме. Ама не го правете. Бизнесът няма нужда от безсмисленото самоотвержие на Александър Матросов – да се хвърли с голи гърди срещу амбразурата на танка. Доводът, че ако позволим пушенето в заведенията те няма да фалират, щото нали идва зима, е толкова несъстоятелен, че не ми се обяснява. По тази логика нека позволим легалната употреба на наркотици и възможност сервитьорките да са голи и да могат да се "консумират". Гарантирам, че оборотите ще се вдигнат.

Щом някой е толкова загрижен за бизнеса, защо не намали административната тежест пред заведенията? Защо не намали ДДС-то за алкохола? Защо не освободи от осигуровки наетите сервитьорки, ако са до 25 години, примерно ? Или нещо изключително лесно – защо не спре да прави проверки в заведенията по време на най-силните дни като абитуриентски балове, студентския празник и други подобни? Ако някой е некоректен, той няма да е по-малко некоректен във всеки друг ден.

Или ако искате да помогнете наистина на бизнеса, имам няколко предложения. Никакви деца! Помагаме на бизнеса с презервативи. Но от друга страна и производителите и вносители на детски храни и детски стоки имат нужда от закрила. Децата са по-важни. Всеки, който иска да си купи хумана или памперси, е задължен да си купи и по един пакет презервативи. Така всички ще са доволни...

Може би не искате да чуете идеите ми в подкрепа на оръжейния бизнес. Кво, той да не би да е гърбав и да няма нужда от едно държавно рамо!?

И селската кръчма е "човек".

Втори довод, с който нашите леви приятели аргументират страстта си към връщането на пушенето, е загрижеността за селските кръчми. "Въпросът е, че България не е София. Представете си какво се случва в една селска кръчма" - съвсем насериозно го казва Буруджиева (от БСП) в Нова Телевизия. Ще припадна. Трябва ли в битката за цивилизованост, напредничавост и добри нрави да се сравняваме със селската кръчма. По дяволите!? И ако е така – едно от нещата, с които най-много се фукат в селската кръчма - е кой кога е набил жена си, като победител е този, който го е направил по-рано сутринта. Още ли си говорим за селската кръчма!? И трябва ли тя да е критерий?

Законът девалвира. Сериозно.

Мили мои приятели с ляв уклон на мисълта, смисълът на закона е да покаже на гражданите (по манталитет и по самоопределение), че правилата са по-силни, важни и устойчиви от моментното настроение, на когото и да е. Когато един закон бъде приет (законът за забрана на пушенето беше наистина труден закон, защото той нарушаваше традиционното поведение на значителна част от обществото) и после променен, в част от обществото остава схващането, че всеки закон може да бъде променян, подлежи на ревизия, тоест – законът е едно имагинерно и временно понятие с пожелателен, но в никакъв случай задължителен характер.

Това не е закон! Това е по-скоро забележка в бележник на осмокласник. Нека не забравяме, че законът не е съобщение за получена награда. Той е строг, ограничаващ и във всички случаи нарушаващ нечий комфорт или ако щете – права. Това е смисълът на закона. Той винаги е имал една задача - да наложи норма. Но-рма. Обща визия, която да гарантира общото право.

 Така че, ако си пушач, не ми мрънкай, а стискай. Никой не е длъжен да ти търпи киселия дъх и миризма на спаружено, която излъчваш, димейки.

Ако не ти харесва – чао!

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти