Зъбите ни са изложени на двоен риск по време на Коледа

Смей се сега
Снимка: netinfo

Коледните и новогодишни празници са повод за радост откъдето и да ги погледнем, но многото тостове и отрупани маси се отразяват натоварващо на организма ни, а сред най-уязвимите зони се оказват и нашите зъби.

Естествено, най-опасни за зъбите са всички онези сладки, бонбони и сладкиши, а също така и алкохолните напитки със своята висока киселинност, която разрушава емайла. Ясно е, че ще похапнете подобаващо, но това не е пречка да предприемете няколко прости действия, за да имате още повече причини за усмивки през празничните дни.

Останах без дъх
Наближаващият празничен период ще бъде съпътстван и от не малко прегръдки и целувки с любими хора или пък такива, които тепърва ще опознаваме, а наличието на зловонен дъх никак няма да остави добро усещане в околните.

Ако се съмнявате дали имате лош дъх, може и сами да проверите неговото наличие или отсъствие, облизвайки част от китката си, след което изчакайте слюнката да засъхне и ако миризмата е неприятна, то значи имаме възникнал проблем. Най-често лошият дъх се причинява от възпалени венци, а стоматологът е този, който е наясно как би трябвало да процедирате.

Рутинна проверка
Не пропускайте минималните две миения на зъби сутрин и вечер, а ако ще гостувате у приятели или роднини, не забравяйте да си вземете и четката за зъби. Даже за всеки случай дръжте една в чантата си, че покрай многото покани и партита никога не се знае къде ще се отзовете на сутринта.

Не се разделяйте с пакетчето дъвки (но такива без съдържание на захар), защото те предизвикват отделянето на повече слюнка, която е естествен защитник от интензивните атаки на алкохола и захарта. Така че след всяко ядене не се лишавайте от консумацията на дъвка, която на всичкото отгоре ще освежи и дъха ви.

Реагирай, когато му е времето
Усетите ли някакво неразположение, свръхчувствителност и болка в зъбите, не отлагайте зъболекаря за след празниците, ами предотвратете проблема час по-скоро, за да не прекарате Коледа и Нова година в "кротката компания" на някой зъбобол.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти