Как да заменим мазните хамбургери от детското меню за сметка на плодовете и зеленчуците

Зеленчуци който не яде
Снимка: netinfo

Християн Немски

Вечното мрънкане за още едно парченце шоколад и захласването по всеки ресторант от веригите за бързо хранене е централен епизод в живота на почти всяка майка с хлапета край себе си.

Но колкото по-малки са децата, толкова по-лесно ще изградите полезна и правилна култура на хранене с помощта на вашия личен пример и принос, разбира се. Затова, ако си мислите, че ще ядете сладолед и понички пред тях на поразия, пък после ще ги карате да си изяждат зеленчуковата супа до последната лъжица, сериозно се отдалечавате от успешния резултат.

Правилата важат за всички
Като за начало, сядайки на масата всички се хранете с едни и същи ястия. Така ще покажете на децата си колко вкусна и добре изглеждаща може да бъде домашно приготвената и носеща здраве храна. Предлагайте им по-голямо разнообразие, за да имат право на избор, ако някой зеленчуков или плодов екземпляр от подбрания асортимент не е по вкуса им.

По време на храненията си разказвайте весели случки едни на други, защото така малчуганите вкъщи ще запомнят, че яденето е свързано и с разтоварващи речеви вълнения.

Скрийте врага
Барикадирайте всички запаси от шоколад и захарни изделия на сигурно място, а на преден и видим план изкарайте купите със сочни плодове и зеленчуци. Е, не бъдете крайни в нищо и от време на време изненадвайте децата с някое и друго какаово изкушение. Защото няма нищо лошо в лакомствата от дъжд на вятър, стига да не се превърнат в постоянен посетител на детското меню.

На печелившите честито
Не превръщайте храната в наказание или поощрителна награда, защото така само ще създадете впечатление, че да се яде е нещо досадно и обременяващо, което трябва да се свърши моменталически, вместо да изградите навици, с които да покажете, че храненето е действие водещо до приятни емоции, а не строго задължение.
Бъдете търпеливи и спокойни, за да не разстроите хранителните навици на вашите деца.

В кухнята на мама е най-добре
Вече се разбрахме, че пропускаме заведенията за бързо хранене, а същата участ ги очакват и всички онези полуфабрикати пълни с купища сол и консерванти. Отворете нова страница (за тези, чиито крак не е стъпвал пред печката) и преоткрийте чудните и живителни сили на домашните гозби.

Не оставяйте децата безучастни, а им поверете те да изберат списъка с блюдата за седмицата и даже купете необходимите продукти заедно с тях, за да се чувстват въвлечени в целия подготвителен процес от А до Я.

Колкото толкова
В никакъв случай не тъпчете децата си излишно. Ако детето ви не иска повече, не го притискайте до стената със заповеднически тон, чрез които изсумтявате да опразни чинията на часа. В началото на храненето му давайте по-малки порции, а ако ястието му хареса то само ще поиска допълнителна порция.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти