Зимните спортове – как да се предпазим от контузии

Взехте ли мерки
Снимка: netinfo

Валежите от сняг, които и в момента продължават, са любима гледка на хората, запалени по зимните спортове. Точно този тип активности обаче причиняват и едни от най-серизоните травми, затова нека не вгорчаваме празничното си настроение, а вземем малко превантивни мерки, за да избегнем контузиите.

Каските не са само за велосипедистите
Специалистите ги препоръчват за всеки, който излиза по пистите и най-вече за децата под 12 години. Според статистиката най-голямото количество травми сред подрастващите се дължат именно заради липсата на предпазна каска.

Обличайте се подходящо
Не е добра идея да нахлузите само една фланелка, а отгоре - екипа. Сложете няколко ката дрехи. Така ще можете едновременно да реагирате на промени в температурата, а и да се предпазите от измръзване (хипотермия), натъртвания и порязвания, към които изстиналата кожа е особено податлива.

Снимка: netinfo

Главата и лицето са най-изложени на външните влияния - затова винаги носете шапка (ако все пак не сте последвали първия ни съвет), а също и скиорски очила.

Не си играйте върху леда
Паданията са най-честата причина за травми. Ако пистата за ски на места е заледена, заобикаляйте ги, а ако това е невъзможно, най-добре се откажете да се спускате по нея, особено ако сте от групата на начинаещите.

Снимка: netinfo


По-големи територии
Избирайте места, където има достатъчно пространство за вас. Препълнената пързалка или писта са твърде опасни, а и едва ли ще изпитате някакво удоволствие в блъсканицата.
 

Не сте сами
Бъдете предпазливи, когато сте на пистата, защото невнимателните скиори и сноубордисти дебнат почти от всеки ъгъл. Съобразявайте се и с децата наоколо и минавайте през планински терени и маршрути, които са ви познати, за да сте сигурни, че няма да се изгубите. Също така не карайте по неотъпкани участъци по обясними причини.

Снимка: netinfo


Лято през зимата
В студените месеци може да се изгори от слънцето точно както и през лятото. Дори по-лошо, защото слънчевите лъчи се отразяват от снежната повърхност. Така че винаги ползвайте защитни кремове, които са подходящи за вашия тип кожа.

Oще за зимата

Къде да пътуваме през зимата, ако не караме ски? 11 прекрасни кътчета на България за ценители

Студът ни помага да отслабнем

Да спортуваме въпреки студа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти