Как да ограничим жаргонните думи от езика на нашия тийнейджър

Когато жаргонът от улицата се пренесе у дома
Снимка: netinfo

Всяко поколение създава свои правила на общуване и нови думи, които никога няма да влязат в правоговорните речници, но за сметка на това жаргонът (сленгът) винаги ще бъде сериозна част от езика на улицата и в това явление няма нищо лошо, стига то да не се пренася в неподходяща среда и ситуация.

Всички сме от един отбор
Ясно е, че трудно ще ограничите жаргонните думи в комуникацията на подрастващия вкъщи с неговите връстници, но когато е на гости у баба си, разговаря с по-възрастни или непознати хора, тези слова трябва да се сведат до минимум. Ако пък чуете дума, която не ви говори нищо, а често е използвана от вашето дете просто го попитайте какво значи, за да видите дали няма по-удачен неин заместител. Най-вероятно ще бъдете порязани в опита си да внесете повече книжовност в изказа му, но поне ще научите още една фраза от езика на младите.

Приемственост между поколенията
Когато вашият син или дъщеря комуникира с вас, други роднини или учители, настоявайте да впрегне познанията си по граматически коректен изказ и да се придържа към него. Няма нищо лошо, ако дядо му го попита какво е "туитвам" или "поствам", но не всеки възрастен би бил толкова любознателен и благосклонен към този тип съвременни думи.

Може дори да дадете пример на децата ви с изрази от тийнейджърските ви години, които също са били странни и абсурдни за вашите родители, за да покажете, че сленгът върви ръка за ръка с всяко едно поколение, но все пак е важно да съществува приемственост и разумни граници в употребата му.

Не се прави на прекалено печен
Не си мислете, че използването на жаргонни думи от езика на вашия тийнейджър ще ви накара да изглеждате като много яки (любима разговорна дума сред малки и големи) и модерни родители. Така че не се правете на прекалено "куул" (за справка проверете в "Гугъл") и оставете сленга на подрастващите, за да запазите по-голям авторитет в техните очи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти