Как да се справим с капризите на децата си по отношение на храната

Когато детето отказва да яде
Снимка: netinfo

Няма начин да не сте се сблъсквали с проблема с капризните деца, които не ядат това или онова. Всяка майка е чувала приказки от типа: "Ако ям грах, ще умра" или "Не обичам патладжан, защото това е тъпо име за зеленчук". С времето децата придобиват определени хранителни навици, но именно първите години от техния живот са определящите.

И все пак, ние сме тези, които могат да повлияят върху тези хранителни навици.

Дайте пример за подражание
Спомняте ли си, че като малки и вие не сте обичали да ядете зеленчуци? Въпреки многото увещания и наказания, сте се инатили и не сте хапвали от морковите или марулята... А имали ли сте  пример, който да следвате по отношението на храненето? Ако не, запомнете, че е много важно да можете да дадете този пример на децата си. Когато малкото ви дяволче не иска да си изяде морковите, хапнете малко от неговата порция, за да му покажете, че няма нищо страшно. Децата обичат да имитират по-големите, което е силен коз във ваша полза.

Дайте възможност за избор (от който всъщност няма значение)
Ако оправданията за неяденето на дадена храна са от типа "Няма да ям мляко, защото не е в чашката със мечо" или "Тази филия няма достатъчно масло", най-добрият начин за справяне със ситуацията е да предоставите възможност за избор - "Искаш ли да ти сипя млякото в синята купичка или в бежовата?". Този избор, макари и безсмислен за вас, за детето ви е от значение, защото то само е избрало в коя купичка да яде.

Заместете месото с животински продукти
Ако вашият малък герой е "станал" вегетарианец още от пелените, не го насилвайте да яде месо. Можете да заместите полезните протеини с продукти от животински произход като яйца, мляко и сирене или с фъстъчено масло, лешникова паста или хумус.

Смесвайте зеленчуците с други продукти
Когато давате зеленчуци на малчуганите и те не искат дори и да ги помиришат, можете да ги съчетаете с най-различни продукти, като например доматен сос, малко пиле или ориз. Може да предложите най-различни вегетариански мъфини или кексчета, както и някакви заливки като майонеза, кетчуп или горчица.

А вие какви трикове прилагате?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти