Как да захраним детето

Как да захраним детето
Снимка: netinfo

Захранването на детето е важен период от неговото развитие и родителите трябва да подходят към него умно и търпеливо.

Не винаги всичко протича като по ноти, важно е обаче да сте се консултирали със специалист и най-вече да сте наясно, че вашето дете е уникално и се развива по различен начин от това на вашата приятелка, например.

Не го сравнявайте с другите деца, не се притеснявайте, ако процесът при него протича по-бавно, имайте търпение и осигурете спокойствие и комфорт както на детето, така и на себе си.

Твърдата храна
Не започвайте със захранването на детето с твърда храна преди да е навършило шест месеца. Когато захранването започне, нека то да е постепенно и все още малчуганът да си набавя повечето хранителни вещества и калории от кърмата или нейния заместител.

Нови хоризонти
Поощряването на детето да опита от нова за него храна може да се случи най-лесно, ако то присъства заедно с вас на масата по време на вашите хранения. Така то може да изпита интерес и любопитство към храната в чиниите на останалите и да поиска да опита от нещо. Поощрявайте го да се храни само, като все пак му помагате.

Домашно приготвено
Най-добре е да захраните детето с храна, приготвена от вас самите. Нека малчуганът започне да свиква с вашата кухня и начин на готвене. Готовата храна е подходяща за случаите, когато пътувате или сте на гости.

Големи парчета
Не се опитвайте веднага да сблъсквате детето с големите парчета храна. То момента то е свикнало с пюрета и сокчета, вероятно е да не иска да сдъвче и глътне по-голямо парче. Режете всичко на много ситно и давайте постепенно.

Нервност и недоволство
Често децата нервничат по време на хранене и това може да е страшно изнервящо и за вас самите. Старайте се обаче да запазите спокойствие и да превърнете храненето в процес на удоволствие, а не досадно задължение. Апетитът и вкусовете на малчуганите са променливи, нека това не ви притеснява. Настоявайте то да яде това, което вие смятате за нужно и здравословно и не изключвайте дадена полезна храна от менюто, само защото то в отказало да я яде веднъж. Приготвяйте я по различни начини и я поднасяйте заедно с друга негова любима храна, като по този начин да се опитате да го "излъжете".

Кулинарен дневник
Полезно е да си водите дневник на храните, които сте поднасяли на детето си. Така ще помните по-ясно и точно какво сте приготвяли, какво то е яло и какво е харесало. Новите храни трябва да се дават една по една, за да уловите по-лесно евентуални нежелани последици. Твърдата храна може да предизвика болки в коремчето, затова съсредоточете се основни върху приготвени на пара, сварени или намачкани плодове и зеленчуци.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти