Как да учим и помним по-лесно?

Как да учим и помним по-лесно?
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Искало ли ви се е някога да имате умението да научавате и запомняте голямо количество информация по лесен, бърз и забавен начин?

Ако отговорът е ДА, сега е моментът да ви запозная с един много интересен начин за възпроизвеждане на нови знания, подходящ за ученици, студенти и въобще любознателни хора на всяка възраст.

Идеята, която ще ви представя, се нарича мисловна карта.

Схемата е позната и прилагана от древни времена, когато са били разработвани средства за мозъчна атака върху концепции и трудове на Аристотел.

Семантичната мрежа е утвърдена напълно в края на 60-те години на XX век от специалиста по визуално мислене Тони Бюзан, който държи и авторските й права.

Методът залага на запомнянето посредством визуализация и систематично представяне на материята, която искате да научите.

Как да си направим сами мисловна карта? – Много лесно!

В центъра на лист хартия запишете и оградете главната тема, онова, което обобщава нейните подразделения. Направете разклонения – те са думите, които поясняват основната теза. След като вече сте създали “клоните”, може да започнете да ги допълвате. Всичко това зависи от типа и обема информация, която искате да илюстрирате на мисловната карта.

Ще се убедите, че този похват е изключително полезен и ефективен. По нищо не би могъл да бъде различен от онези “груби бележки”, които си водим, записвайки нещо набързо, освен с това, че е по-пригледен и синтезиран.

Невероятното на тази организация на мислите, е че Вие и само Вие сте автори на нейното съдържание. Единственото необходимо е да се придържате към основните правила за мисловно ядро в средата и неговите разклонения и подразклонения. Всичко останало е въпрос на въображение.

Абсолютно всякаква информация би могла да бъде интерпретирана чрез способа – лекция, семинар, книга, учебник, психопортрет, дори CV.

Диаграмата на мисловната карта е всепризнат по цял свят метод – дори има разработен софтуер, който автоматично да ви изготви такава по зададена предварително информация.

Доказано е, че чрез техниката успеваемостта при правилно и бързо усвояване на знания е много по-висока.

Следващият път когато Вие, вашето дете или близък имат проблем с ученето, не се колебайте да им предложите този похват. Дори и да не вярвате, ще се изумите колко лесно се запаметяват важните акценти. Гарантирано!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти