Как да се справим с мазната коса

Как да се справим с мазната коса
Снимка: Thinkstock

Мазната коса е изключително неприятен козметичен проблем. Тя е неприятна на вид, трудно се подава на прически и често е причина за ниско самочувствие.

С подходящите мерки и грижи обаче можем да разрешим този досаден проблоем и да имаме самочувствието, че притежаваме коса за чудо и приказ. Ето няколко съвета от Kozmetikata.com.

Да открием проблема
Корените на косата имат мастни жлези, които отделят себум. В действителност този себум е полезен за косата, защото я поддържа здрава и гладка и я предпазва от прекомерно изсушаване и накъсване. Засиленото производство на себум обаче, е причината за омазняване на косата. Себумните жлези запушват корените на космите, в резултат на което косата започва да капе или пък върху скалпа се появява мазен пърхот.

Причинителите
Причините за свръхпроизводство на себум са наследственост, нездравословни хранителни навици, лекарства или неправилни грижи за косата. Понякога косата се омазнява в различни сезони, по време на бременност или при други хормонални нарушения, случва се дори при стрес.

Решението
Като начало е добре, противно на някои схващания, да миете косата си всеки ден. Така себумът се измива и кожата на главата и косата ви могат да дишат. След това е добре да се консултирате с дерматолог. Той ще ви предпише лекарства, ако са необходими или ще ви предложи подходящ за вас хранителен и хигиенен режим.

Обикновено предписаните лекарствени продукти съдържат транс ретиноева киселина, която регулира секрецията на мастните жлези. В повечето случаи обаче, към лекарствата се прибягва рядко, а се набляга на специални козметични продукти за мазна коса. Използват се шампоани с водорасли или билки като хвощ, розмарин, подбел, коприва, лайка и салвия, а един от най-популярните продукти са катранените шампоани, които също имат свойството да регулират секрецията на себум.

С лечебна цел за лечение на мазна коса се използва и хума. Тя абсорбира и се свързва с големи количества мастни вещества и затова е идеално средство за борба с мазната коса.

Още полезни съвети:
Не мийте косата си с много гореща вода.
Не сушете косата си със силен сешоар.
Не ползвайте балсами, които допълнително омазняват косата. Освен това балсам се нанася само по дължината и в краищата на косата, в никакъв случай не в корените.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти