Как да разчитаме срока на годност

Как да разчитаме срока на годност
Снимка: Thinkstock

Никога не си купувайте нищо - козметика или хранителни продукти, без преди това да проверите датата на производството и срока на годност.

Върху всеки продукт са изписани знаци и цифри, които обозначават кога е произведен и колко време след отваряне може да се използва.

Често обаче се случва тези знаци да са непонятни за нас и да не знаем какво точно значат.

Ще се опитаме да ви ориентираме.

Първо трябва да се поставят границите между различните понятия дата на производство, срок на годност и използване от момента на отваряне.

На всички козметични средства без изключение, е указана датата на производство – често е посочена на опаковката в обичайния вид "месец/година" или "дата/месец/година".

Понякога обаче тази дата не се отбелязва в разбираем вид, а под формата на код, който е удобен за производителя, но не дава никаква информация на потребителите.

В такива случаи внимателно огледайте опаковката, обикновено този код е отпечатан на долната част.

За да го разчетете, са създадени такива електронни калкулатори, които изчисляват точната дата, след като въведете марката на продукта и кода.

(За момента подобен активен на български все още няма, но могат да се намерят в чуждоезични сайтове)

Съгласно законодателството, указването на срока на годност на козметичните средства е задължително, само ако той е по-малко от 30 месеца. Обозначава се във вид на надпис от типа  Exp. 01/2012, което означава, че настоящият продукт запазва всички свои свойства и качества до изтичането на указаната дата.

Ако срокът на годност не е оказан, то автоматично означава, че е 30 и повече месеца.

В никакъв случай продуктът не може да се използва през цялата продължителност на този срок. Търсете на опаковката символа във вид на отворена капачка.

На нея обикновено е показан терминът използване от момента на отваряне – в случая 12 месеца означава, че от момента на отварянето на опаковката и първото използване козметичното средство съхранява всичките си качества в продължение на 12 месеца.

За да сте сигурни дали срокът на годност на тази козметика е изтекъл, е необходимо да знаете, кога е било първото отваряне.

Ако сте избрали продуктът непосредствено след отварянето, си запишете датата, за да можете да следите колко време ползвате продукта и кога изтича срока му на годност.

Има два начина за указването срока на годност на козметичните средства – козметиката, която "живее" повече от 30 месеца се маркира със знака за използване от момента на отваряне, а останалата се отбелязва със срока на годност с месеца и годината, до която съхранява всички свои качества.

В идеалния вариант на опаковката е необходимо да са обозначени и двете дати.

Затова Европейското законодателство въвежда и ново понятие – "минимален срок на годност".

Това е датата, до която козметичното средство изпълнява свойствата си и не представлява никаква опасност за потребителя".

За новото понятие е създаден и нов символ във вид на пясъчен часовник с указаните дати - месец/година и ден/месец/година.

Козметиката с подобна маркировка вече се е появила на европейските пазари, но задължителна за всички ще стане през 2013 г. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти