Как да омесим козунак: няколко полезни съвета плюс техника

Как да омесим козунак: няколко полезни съвета плюс техника
Снимка: Списание "Меню"

Няколко са предизвикателствата в приготовленията за толкова традиционен и ненарушим откъм правила празник като Великден.

Първото е да не се озовем в най-разноцветната кухня на света след боядисването на яйцата, а второто е да преборим прословутия с капризите си козунак.

Целта е ясна – добро втасване до зашеметяващи размери, образуване на заветните конци в готовия козунак и равномерно изпичане.

Привлекателната форма, постигана чрез сложни заплитания, достойни за всеки стар морски вълк, също е неимоверно важна.

Необходимо условие, преди да пристъпите към това проблемно начинание, е да уеднаквите температурата на всички продукти.

Извадете ги от хладилника няколко часа преди началото на голямото месене и ги оставете да почакат времето, когато ще сте уверени и смели в действията си.

Повечето съвети за добър резултат се състоят в убеждаване да подложим сладкото тесто на яростни насилствени акции, свързани с ентусиазирано, мощно и продължително месене, както и с безмилостното му блъскане в масата.

d
Снимка: iStock

Макар такъв наказателен подход понякога да помага, а и е добър начин за справяне с предпразничния стрес, много по-лесно е да се придържате към представената по-долу техника.

1. Маята се разтваря в прясното мляко и се смесва с определеното количество захар и брашно. Оставя се да втасва на топло, докато сместа се покрие с балончета.

2. Останалото брашно се пресява, прави се кладенче и в средата се сипват разбитите яйца, захар и мляко, разтопеното масло и втасалата мая. Бърка се с дървена лъжица, докато се оформи топка.

d
Снимка: iStock

3. Тестото се меси около 10 мин. и ако е необходимо, се добавя още малко брашно, но не бива да става твърдо. Меси се, докато престане да лепне.

4. Ръцете се топят в останалото разтопено масло едновременно с измесването на тестото, докато свърши маслото. Слага се да втаса на топло, докато си удвои обема (1 - 2,30 часа).

d
Снимка: iStock

5. Втасалото тесто се омесва отново и се обърква със сушените плодове.

6. Разделя се на 3-4 топки и се сплита.

d
Снимка: iStock

7. Поставя се в тава с високи ръбове. Отново се оставя да втаса, докато си удвои обема, намазва се с разбит жълтък, поръсва се със захар и ядки и се слага да се пече. Първите 10 мин. се пече на 220° C, а после се допича на 190° C. Ако се препече, става сух.

великден 2019
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква суперсила би искала да притежаваш?

Оферти