Как да избегнем мускулната треска

Пътят към болката отдавна е затворен
Снимка: Getty/Guliver

Само който е бил физически неактивен за по-дълъг период, а после изведнъж се захване със спорт, знае колко присвиващи изражения носят болките от мускулната треска.

Точно тя е показател за напрежение, възникнало в мускулите, поради ново и нетипично за начина ни на живот усилие. Има различни теории за нейната поява, но никой не е установил със сигурност какво я причинява. Със сигурност обаче е ясно как може да облекчим поразяващия й ефекет, а ето ги и стъпките за това.

Активна загрявка
Не пренебрегвайте загрявката, преди да пристъпите към спортните си занимания. Преди всеки вид физическо усилие/тренировка организмът се нуждае от аеробни упражнения (бягането е едно от тях), които силно учестяват пулса и се справят успешно със загряването на максимален брой мускулни групи.

Разтягане на мускулите
Добре разтегнатите и затоплени мускули ще ви позволят да избегнете отрицателните последствия от претоварването.

Пийте повече вода
Болките в мускулите и спазмите могат (поне отчасти) да бъдат резултат от обезводняването на организма. Затова трябва да употребявате средно около 2 л вода или течности дневно, а ако активно се занимавате със спорт - и повече.

Масаж
Можете просто да разтриете рисковите зони с ръка, да си вземете душ с масажна лейка или да се възползвате от услугите на различните уреди за масаж. Но не забравяйте от време на време да посещавате и масажист, който с професионалните си умения ще помогне на тялото (включително и на вашите мускули) да се освободят от натрупаните токсини.

Не прекъсвайте тренировките
Редовното натоварване позволява да се освободите от резките пристъпи на болки след извършената физическа тренировка. Ако ви се налага да прекъснете със спорта за по-дълго, опитайте постепенно да си възвърнете формата, като дозирате внимателно и равномерно натоварването, когато пак влезете в интензивна физическа фаза.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти