Защо Стив Джобс е ходел с едни и същи дрехи навсякъде? Причината ще ви изненада

Стив Джобс е един от най-разпознаваемите и най-емблематичните предприемачи в историята. Това, което най-ярко го отличаваше от всички останали, е способността му да предвижда бъдещи тенденции и да мисли напредничаво. 

Оказва се, че едно от най-разпознаваемите „творения“ обаче не е нито устройство, нито компания, а тоалет! 

Още през 80-те години на миналия век той започва да се появява навсякъде с черно поло и сини дънки Levi's, които продължава да носи до края на живота си – необичаен избор за главния изпълнителен директор на Apple Inc, нали? И под „навсякъде“ имаме предвид наистина навсякъде – магазините на Apple, официалните конференции, дори в границите на дома му. 

Защо избира точно тази комбинация и защо се придържа към нея в продължение на десетилетия? Оказва се, че историята зад този тоалет е не по-малко вдъхновяваща от човека, който го носи.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🖤🌵🗞 (@detactives)

Както знаем, Стив Джобс се е увличал по японското изкуство и архитектура. Когато има възможност да посети държавата през 80-те, той не пропуска шанса си да изследва и преоткрие тази култура, а това, което разпалва пламъка на любопитстовото му, е японското правило за корпоративните дрехи.

По време на оглед във фабриката на Sony забелязва, че всеки служител е с униформа – нещо, което е доста нетипично за САЩ по това време. Когато пита изпълнителния директор на Sony Акио Морита защо тези хора са с униформи, а не носят своите собствени дрехи, японецът му отговаря, че всичко започва след края на Втората световна война – тогава много хора са останали без никакви дрехи, с които да ходят на работа, а това мотивира компании като неговата да въведат униформите. Изборът им обаче не е никак случаен – Sony осъзнават, че това е възможност да въведат своя „запазена марка“ и да утвърдят колективния дух между работниците. 

Създателят на първите униформи на Sony е дизайнерът Исей Мияке. Те представляват якета от найлон в бежов цвят с ципове на ръкавите, благодарение на които те могат да станат елеци. 

По-късно Джобс споделя впечатленията си за това откритие: 

„Исках да изградя такова чувство за принадлежност в Apple. Затова се обадих на Исей и го помолих да създаде жилетка. Върнах се (в САЩ) с няколко идеи и казах на всички, че би било чудесно, ако всички носим тези жилетки. Боже, колко ме критикуваха и освиркваха. Всички намразиха тази идея.“ 

Въпреки че идеята за униформи в Apple не се реализира, от този опит се раждат две хубави неща – приятелството между Стив Джобс и Исей Мияке и униформата, която е създадена само за един човек – самият Стив.

Цитати от Стив Джобс за живота

Той се увлича по идеята да носи едно и също нещо всеки ден не само заради удобството, но и заради възможността да покаже личен почерк – след като успява да го постигне с Apple като марка, време е да го направи и за самия себе си. 

„Помолих Исей да ми изработи неговото черно поло, което много харесвах. Той ми направи сто от тях – имах достатъчно, че да изкарам с тях до края на живота ми.“

Визията му е завършена с класически сини дънки Levi's и маратонки – толкова семпла, но и толкова разпознаваема комбинация, която спестява време, пространство, стрес, финансови средства.

Е, след като прочетохте всичко това, вече знаете, че освен принос в света на технологичния прогрес, Стив Джобс има принос и в света на модата!

В допълнение, той първи налага и идеята, че не е нужно да ходим с костюми и консервативни рокли, за да бъдем взети насериозно, която има свои поддръжници и днес – даваме актуален пример с Илън Мъск и неговите кожени якета и тениски с щампи и сивите тениски на Марк Зукърбърг. 

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти