„Защо са ми нужни крака, когато мога да летя?” – 114 години от рождението на неповторимата Фрида Кало

Фрида Кало е една от най-талантливите художнички на Мексико, чийто живот протича по изключително интересен и драматичен начин.

Тя е представителка на така нареченото „наивно изкуство“, известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот. 

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е родена на 6 юли 1907 година в дома на родителите си в Койокан, Мексико.

Баща ѝ Вилхелм е немски фотограф, който мигрира в Мексико, където среща и се жени за майката на Фрида - Матилда.

Фрида има две по-големи сестри - Матилда и Адриана, и една по-малка - Кристина. 

На 6 годинки малката Фрида се разболява от полиомиелит, което я приковава на легло за 9 месеца и води до деформация на десния ѝ крак. По това време баща ѝ я насърчава да играе футбол, да плува и дори да тренира борба, за да се възстанови по-бързо - доста необичайни активности за момиче през тези години.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Vive como piensas.” #FridaKahlo #Photography #Painter #Artist #Mexico #Legend #PhotoOfTheDay

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo) on

През 1922 г. Кало постъпва в Националното подготвително училище, където е една от малкото момичета. Става разпознаваема със своя весел дух и любов към традиционните разноцветни дрехи и бижута.

Същата година известният мексикански стенописец Диего Ривера отива в училището, за да работи по проект. Фрида често наблюдавала работата му и самия него.

По време на ученическите си години Фрида се заобикаля с политически активни и интелектуално настроени студенти. Има и връзка с един от тях - Алехандро Гомез Ариас.

На 17 септември 1925 двамата попадат в трамвайна катастрофа, което оставя Фрида в много тежко състояние. Тя е пронизана в бедрото от стоманен парапет, поврежда гръбнака си и счупва десния си крак на 11 места. Катастрофата е повратна точка в живота ѝ.

Именно докато се възстановява от всички травми започва да рисува, като завършва първия си автопортрет през 1926 година, който подарява на Алехандро. През този период Кало става и политически активна и се присъединява към Мексиканската комунистическа партия. 

През 1928 отново се среща с Диего Ривера, който насърчава творчеството ѝ, а двамата започват връзка. Женят се на следващата година. Той е на 43, а тя на 22 години. Сближава ги не само изкуството, но и общите политически убеждения. Бурният им семеен живот става легендарен.

По време на брака Диего има много афери, включително с по-малката сестра на Фрида, от което младата художничка страда много. Двамата с Ривера се развеждат през 1939 г., но се женят отново следващата година, като впоследствие и двамата имат най-различни връзки с други хора.

Малко по-рано - през 1932 г., в картините на художничката започват да се появяват повече сюреалистични елементи. Можем да го видим например в картината „Болница Хенри Форд“.

Както и предишните автопортрети на Фрида, и този олицетворява личната ѝ история, в случая - втория спонтанен аборт на Кало. Заради тежките травми от катастрофата художничката претърпява 3 помятания, въпреки огромното си желание да има дете.

Въпреки че никога не се е смятала за част от сюреалистичното движение, през 1938 г. се сприятелява с една от най-видните фигури на сюреализма - Андре Бретон. Същата година Кало има голяма изложба в Ню Йорк, където продава половината от 25-те изложени картини.

Следващата година отива да живее в Париж за известно време. Там се запознава с много художници, сред които и Пабло Пикасо. По това време рисува и една от най-известните си творби - „Двете Фриди“. Счита се, че произведението олицетворява „необичната“ и „обичаната“ Фрида.

През 1944 г. Кало рисува „Разбитата колона“, отново автопортрет, показващ физическите и емоционални терзания на художничката. По това време тя претърпява няколко операции и носи специални корсети, които да изправят гърба ѝ. 

През 1950 г. здравословното ѝ състояние се влошава. Тогава получава гангрена на десния крак. Въпреки това продължава да рисува и да подкрепя политически каузи.

През 1953 г. получава първата си самостоятелна изложба в Мексико. Прикована на легло по това време, Фрида не пропуска откриването на изложбата, пристигайки в галерията с линейка. Няколко месеца след това десният и крак е ампутиран до коляното.

Постоянните ѝ здравословни проблеми и огромната физическа болка водят Фрида до дълбока депресия и за пореден път тя е приета в болница като този път слуховете са за опит за самоубийство. 

На 13 юли 1954 г., едва на 47 години, Фрида Кало умира в любимата си „Синя къща“, родния си дом, вследствие на пневмония. Диего Ривера описва деня на нейната смърт като най-трагичния в своя живот. По-късно „Синята къща“ е превърната в музей.

След смъртта на Кало нейната популярност продължава да расте. Феминистки движения от 70-те години водят до преоткриването на личната ѝ история и нейните творби, а Кало става символ на женската креативност.

Редактор: Росица Костадинова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти