Великият Уилям Шекспир за любовта, жените и живота

Великият Уилям Шекспир за любовта, жените и живота
Снимка: netinfo

"Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът!" 

Никога не бихте сбъркали прословутото изречение, нали?

Шекспир остава в света на литературата и изкуството като икона, до която всеки иска да се докосне. Която всеки иска да разбере. 

Уилям Шекспир е определян като най-значимия творец в англоезичната литература въобще.

Запазени от него са 38 пиеси, 154 сонета, 2 дълги повествователни поеми и няколко други стихотворения.

Шекспир е роден в Стратфорд на Ейвън.

На 18-годишна възраст се жени за Ан Хатауей и впоследствие двамата стават родители на 3 деца – Сюзана и близнаците Хамнет и Джудит. Между 1585 и 1592 г. започва успешна кариера в Лондон като актьор, писател и съсобственик на театрална трупа.

Снимка: netinfo

Ако бях това, което исках, щях да мечтая да бъда това, което съм.

Пиесите на неповторимия драматург се играят до ден днешен на хиляди сцени по целия свят. Той създава великолепни трагедии (Хамлет, Ромео и Жулиета, Крал Лир, Макбет и др), комедии (Сън в лятна нощ, Много шум за нищо и т.н.) и исторически драми (Ричард III, Хенри VIII и др.).

Снимка: netinfo

Никога няма да намериш жена без отговор, освен ако се окаже без език.

За личния живот на великия Шекспир се знае малко и има много празнини, но по-важното е, че спокойно можем да четем и препрочитаме гениалните му произведения.

Уилям Шекспир умира на 23 април 1616 г. и е надживян от съпругата си и двете си дъщери. 

Снимка: netinfo

Само нещастният познава щастието. Щастливият е манекен на жизнеността. Той само я показва, не я притежава.

В своето завещание Шекспир оставя основната част от значителното си състояние на своята по-голяма дъщеря Сюзана. В условията се указва тя да го предаде непокътнато на „първия син на своето тяло“.

Джудит има три деца, като всичките умират без да се оженят. Сюзана има само една дъщеря, Елизабет, която се омъжва два пъти, но умира бездетна през 1670 г., прекъсвайки линията на преките потомци на Уилям Шекспир. Завещанието на Шекспир почти не споменава съпругата му Ан, която вероятно получава по закон една трета от имуществото му.

А тук можете да прочетете най-любимите ни цитати от вечния мечтател ►►►

Снимка: netinfo

Той отбелязва, че ѝ оставя своето „второ най-добро легло“, фраза, която предизвиква много спорове. Някои изследователи смятат, че това е обида към Ан, докато според други второто най-добро легло е брачното.

Живеят само влюбените, останалите просто съществуват.

Уилям Шекспир е погребан до олтара на църквата „Света Троица“ в Стратфорд два дни след смъртта си. Епитафията, изсечена на надгробната му плоча, съдържа проклятие към хората, които биха преместили останките му, нещо, което е внимателно избегнато при реконструкцията на църквата през 2008 г. 

Още преди 1623 г. на северната стена на църквата е поставен погребален паметник на Шекспир, който го изобразява в момент на писане, а изсеченият текст го сравнява с Нестор, Сократ и Вергилий.

 Човек е свършил, превърнал се е в жив мъртвец не когато престане да обича, а да мрази. Омразата съхранява, в нея, в нейния химически състав е заложено “тайнството” на живота. Неслучайно тя си остава най-могъщият стимулатор, изнамерен някога, при това добре понасян от всеки организъм, дори от най-изнемощелия.

 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти