„Там, дето поисках - бях, взех колкото пожелах“: спомени за Тодор Колев

Големият Тодор Колев, който завинаги ще остане в сърцата на поколенията като един от най-добрите български актьори, комици, музиканти и шоумени, е роден на днешната дата през 1939 г.

Ето защо решихме да ви припомним един текст, посветен на актьора, който ще ви накара да си спомните за него с усмивка.

„Там, дето поисках бях, взех колкото пожелах.“

Това е мисъл, с която от няколко години се събуждам, а сега отново звучи от радиото. Дрезгавият глас на Тодор Колев ме кара да настръхна, просълзява ме. Изпълва ме с щастие и усещане за обич. И в същото време с малко тъга.

Съпругът ми знае, че много обичам тази песен и увеличава радиото. В колата е тихо. Аз обикновено пея с цяло гърло, пея и плача, но не и днес. Днес е 26.08 – рождената дата на българския Чарли Чаплин. Днес отдавам почит пред живота и творчеството на човека, когото много обичам. 

► Незабравими цитати от филма "Опасен чар"

Затварям очи, а от радиото продължава да звучи „чух толкова много лъжи“. Представям си небрежния му жест, с който си намества часовника. Усмивката му, по-скоро тъжна по време на изпълнението. Светлина, която излъчва. Стилът му и аристократичното му поведение.

Снимка: БГНЕС

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в гр. Шумен.

Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1965 г.). Надхитря с успех комисията при приемането си, като обува обувки с високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян (1965 – 1966), Шумен (1966 – 1967), Пловдив (1967 – 1969), в столичните „Сълза и смях“ (1969 – 1971), театър „София“ (1972 – 1990) и Театър 199. На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъците му.

Участва в над 40 игрални филма, сред които „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“.

Преподава актьорско майсторство във ВИТИЗ от 1975 г. като асистент-преподавател. Впоследствие получава научната степен доцент.

В началото на демократизацията става народен представител в VII ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992 – 1993 г.

През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“.

Автор и водещ на телевизионното предаване „Как ще ги стигнем... с Тодор Колев“ (1994 – 1998) и „Вход свободен“ (1998 – 1999). През 2008 г. става водещ на предаването Dancing Stars, 1 сезон, излъчвано по bTV. 

Последният филм, в който се снима, е сериалът „Сутрешен блок“, излъчван през 2012 година по ТВ7.

Умира на 15 февруари 2013 г. в София след тежко боледуване от рак на белите дробове.

Поклон пред неповторимия и неподправен - Тодор Колев. 

10 невероятни факта за филма "Господин за един ден"

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти