„Светецът е грешник, който опитва да се поправи“ - животът на Нелсън Мандела

Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела въплъщаваше в очите на цял свят ценностите на прошката и помирението.

Прошката освобождава душата, тя кара страха да изчезне. Поради това прошката е толкова мощно оръжие, казва носителят на Нобелова награда за мир през 1993 г. Така в едно изречение, станало митично, той обобщава разбирането си за света и човечеството.

Прочетете някои от незабравимите мисли на Нелсън Мандела ТУК >>>

Мандела е един от най-популярните ръководители и влиятелни личности на 20-ти век.

Борецът за равенство и мир между расите е прекарал 27 години в затвор, но това не е сломило волята и оптимизма му. Мандела никога не е проповядвал религия, нито идеология, а само хуманизъм, дълбоко подхранен от културата на народа му - кхоса.

Мадиба, както го наричат сънародниците му, по името на неговата общност, никога не се е затварял в революционен аскетизъм. Като младеж той обича спорта, занимава се с аматьорски бокс, харесва добре ушитите костюми и с радост поддържа репутация на съблазнител.

Мандела далеч не възприема божествена роля, напротив, той е напълно и абсолютно човек - същността на човешкото същество в целия смисъл, който би трябвало и би могъл да има тази дума, пише неговата сънародничка Надин Гордимер, носителка на Нобелова награда за литература.

Нелсън Мандела
Снимка: Getty

Той страда и вегетира в затвора над една трета от живота си, за да излезе без да каже нито дума за отмъщение. Той подкрепяше всичко това, не само защото свободата на народа му е жизненоважен повей, а защото е едно от тези редки същества, за които човешкото семейство е неговото собствено семейство, допълва Гордимер.

Постъпките създават около Мандела нещо като култ, който той никога не е желал. „Един от проблемите, които дълбоко ме тревожеха в затвора, беше свързан с фалшивия образ, който без да искам създадох за света. Смятаха ме за светец. Никога не съм бил такъв“ казва самият Мандела. И допълва хитро: Освен ако не смятате, че светецът е грешник, който опитва да се поправи.

Нелсън Мандела
Снимка: Getty

Роден на 18 юли 1918 г. в малкото селце Мвезо, в Транскей в кралския клан Тембу, етнос кхоса, бъдещият лидер на черния бунт е кръстен от баща си Холилала („Този, от когото идват проблемите“). В съответствие с тогавашната традиция неговата учителка му дава по случаен признак името Нелсън при постъпването му в началното училище.

Бунтар още от ранните си години, той започва живота си с две прекъсвания - като студент е изключен от университета Форт Хеър след конфликт с ръководството. Малко след това бяга от семейството си на 22-годишна възраст, за да се спаси от уреден брак. Пристига, изпълнен с надежда, в Йоханесбург, където се сблъсква с расовата сегрегация. Малко по малко си изгражда политическо съзнание и вкус към милитаризма, които ще го отдалечат от първата му съпруга Евелин и ще го хвърлят в ръцете на друга огнена медицинска сестра. Тя е 21-годишната Уини.

Нелсън Мандела
Снимка: Getty

Мандела, чийто живот бе белязан от политическата борба, никога не успява да води нормален семеен живот. Но той е чаровник, лесно поддаващ се на чар и винаги търси компанията на жени, както свидетелстват многобройните му идилии и трите брака. Той има шест деца от първите си два брака - две дъщери и двама сина от Евелин и две дъщери от Уини. Три от дъщерите му са още живи, както и 17 внуци и 12 правнуци. Развежда се с Уини и се жени за трети път през 1998 г., когато е на 80, за Граса Машел - вдовица на бившия президент на Мозамбик Самора Машел.

Нелсън Мандела издъхва в дома си на 5 декември вечерта, на 95-годишна възраст.

Прочетете някои от незабравимите му мисли ТУК >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти